Home

Achtergrond 11 reacties

’Andere koers landbouw nodig’

De Nederlandse land- en tuinbouw moet een hele andere koers durven varen om te bouwen aan meer draagvlak in de maatschappij.

In Noord-West Europa is er genoeg markt voor producten met veel toegevoegde waarde. Dat zegt de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij Agro & Co.

Stilzitten is geen optie meer, aldus directeur Jac Warmerdam.Volgens Agro & Co moet de sector de pijlen richten op thema’s als gezondheid, technologie en duurzaamheid. In 2020 zijn zij de pijlers van een gezonde agrofoodsector, en niet het dominante businessmodel dat gericht is op de laagste kostprijs. Dat model leidt louter tot verdere afbrokkeling van het draagvlak en uiteindelijk de economische basis.
”De afgelopen 10 jaar is het aandeel van de sector in de nationale toegevoegde waarde gestaag afgenomen, van 12 naar 9,5 procent”, aldus Warmerdam”, die met de cijfers de economische kwetsbaarheid wil aangeven. ”Daarnaast is er in de samenleving toenemende zorg over de volksgezondheid, vooral als gevolg van de schaalvergroting.”
De Brabantse landbouw moet zich bovendien meer richten op de 88 miljoen koopkrachtige consumenten in de driehoek Berlijn-Londen-Parijs. Het zijn deze consumenten, en niet de Chinezen of Russen, die het geld en interesse hebben hoogwaardige producten af te nemen,
Volgens beleidsmedewerker Ed Hendriks moeten nog veel boeren de omslag maken. ”Boeren kunnen meer nadenken over wat ze doen, en waarom. Als je dat goed in kaart hebt, kun je de boodschap naar de consument communiceren.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  De meeste reacties zijn negatief omdat ze komen van mensen die zich nooit in de materie hebben verdiept. Let maar eens op, geen van allen geeft tegenargumenten. Zouden ze zich wel eens verder ontwikkelen dan zouden ze ook gemakkelijk € 100,- per uur kunnen vragen voor hun inzichten.

 • no-profile-image

  gerrie

  Er is een andere koers voor de consument nodig. Honderden zowel duizenden euro's uitgeven aan milieuvervuilende vakanties en dagtripjes en in de winkel voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Dit geldt overigens voor 95% van de bevolking. 20 km verder rijden voor 10 cent goedkoper. Denk na. Er zijn gelukkig ook nog mensen die wel normaal kunnen functioneren en nadenken

 • no-profile-image

  Veehouder

  De landbouw heeft enorme stappen moeten zetten om de ontwikkelingen in de maaschapij bij te benen. Het is een wonder dat ze dit met deze opbrengst prijzen nog vol gehouden heeft. Het is een feit dat de consument voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten! Je moet je niets wijs laten maken dat het anders is.

 • no-profile-image

  melkveehoudertje enzelfstandig ondernemertje

  In dit verhaal ;lees,,de land en tuinbouw"en dat is heel iets anders dan de land en tuinbouwer.
  de land en tuinbouw van de eu is ook niet hetzelfde als de land en tuinbouw van een bepaalde lidstaat/land.zo,n vaag en goedkoopartikeltje van agri en co is dan ook gestoeld op niets vernieuwend en niets zeggend ove de toekomst van een der bovengenoemde.zulke agri en co,s die niet duidelijker zijn heeft niemand wat aan.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wat voor een bedrijf heb jij zelf, Verstraten?

 • no-profile-image

  verstraten

  jongens, jongens, wat zijn we weer lekker negatief.
  Als het werkelijk zo is dat de consument altijd voor het goedkoopste zal gaan is dit het doodvonnis voor de nederlandse landbouw aangezien wij niet in staat zijn om puur op bulk te concurreren op de globaliserende wereldmarkt. Ben zuinig op Uw bedrijf, U bent de laatste generatie want uw potentiële opvolger wil die ook nog voor een appel en een ei zich te barsten werken? Of bent U bereid om aan het einde van Uw carriére in een huurhuisje te gaan wonen zodat Uw opvolger de kans krijgt om over de rest van het gezin maar te zwijgen?
  Wij moeten toegevoegde waarde creëren op onze bedrijven. Werken aan maatschappelijke acceptatie, ons onderscheiden, innoveren, verduurzamen, om op die manier meerwaarde te creëren voor onze producten. De suggestie dat hier een omslag voor moet plaats vinden is terecht echter, bij een omslag denken boeren gelijk dat het wordt opgelegd van vandaag op morgen. Dit is uiteraard onmogelijk maar dat we die kant op moeten staat voor mij vast.

 • no-profile-image

  arie noordam

  geweldig, eindelijk een paar mensen die weten hoe het moet, die een markt zien die wil betalen, die weten wat we daar voor moeten telen en vooral hoe we dat moeten doen.
  de infrastructuur voor afzet en verwerking hebben ze ook al in beeld als je het artikel leest
  ik nodig de heer Warmerdam en zijn collega Ed Hendriks dan ook van harte uit om dat op ons bedrijf even op poten te komen zetten.
  vast wat info over ons sterk achtergebleven bedrijf
  ca 600 ha akker- tuinbouw bedrijf waar we o.i redelijk efficient werken en in onze ogen redelijk duurzaam.
  neem a.u.b. contact op om ons op het goede spoor te zetten want wij zien het natuurlijk helemaal verkeerd.
  www.novifarm.nl

 • no-profile-image

  johnny

  Als dat soort mensen de koers bepalen zijn we zo geen boer en boerin meer, maar een ot en sien attractie.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom zijn de meeste reacties negatief? Laten we als boeren in ieder geval meedenken over andere, betere productie en afzet mogelijkheden dan de huidige. Tot nu toe heeft het landbouw gebeueren geleid tot een ratrace en een verwijdering van de natuur om ons heen. Gevolgen hoge kosten voor milieu en grond (productie) inleveren voor kunst natuur. Waarom willen boeren niet meedenken over het oplossen van deze problemen in samenhang met hun eigen bestaan. Laten we ons als boer niet steeds afzetten tegen alles wat anders is dan het oude en vertrouwde.

 • no-profile-image

  Evert

  Wat een lul-verhaal. De consument heeft alleen belang bij de laagste prijs, verder kan het ze allemaal niks maar dan ook niks schelen.

 • no-profile-image

  dirk

  Ach, dat zijn van die lui van €100,-- per uur. Wie doet ze wat, elk uurtje een factuurtje.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.