Home

Achtergrond 2 reacties

Amerikaanse export van zuivel neemt sterk toe

De Amerikaanse zuivelexport is in het eerste halfjaar van 2010 sterk gestegen.

Met name in de maanden maart, april en mei zijn enorme groeipercentages genoteerd bij de uitvoer van kaas, boter en melkpoeder. Dit meldt de International Dairy Foods Association (Idfa), een organisatie die de belangen van vooral Amerikaanse zuivelbedrijven vertegenwoordigt.

De export van boter steeg het sterkst in de eerste vijf maanden van 2010 (121 procent) en kwam uit op 19.800 ton. De kaasexport steeg in diezelfde periode met 55 procent en kwam uit op 63.600 ton, de uitvoer van mageremelkpoeder groeide met 37 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en kwam uit op 121.200 ton.

De totale waarde van de zuivelexport steeg daarbij met 64 procent. De gemiddelde kaasprijs was in juli van dit jaar ruim 20 procent hoger dan een jaar geleden, zo noteert het Amerikaanse bureau voor de landbouwstatistieken. De boterprijs was toen bijna 30 procent hoger en de prijs voor melkpoeder was zelfs 43 procent hoger dan vorig jaar. Daarmee tekent zich ook voor de Amerikaanse melkveehouderij een herstel af.

De Amerikaanse export had baat van een goede vraag op de wereldmarkt en een gunstige dollarkoers. Ook was er een goede binnenlandse vraag. De melkproductie in de VS gedurende de eerste helft van 2010 was slechts 0,8 procent hoger dan die in dezelfde periode van vorig jaar. De veestapel per juni 2010 was echter 2,9 procent kleiner dan een jaar geleden. Sinds januari van dit jaar zijn er echter wel weer 35.000 melkkoeien bijgekomen. De totale melkproductie steeg echter vooral door een hogere productie per koe.

Volgens de Idfa was de melkproductie in juni in slechts 3 van de 23 belangrijkste melkveehouderijstaten in de Verenigde Staten lager dan in juni 2009. De melkproductie steeg het hardst in de staten Wisconsin, Michigan en Washington. De productie steeg daar met achtereenvolgens 5,1 procent, 4,7 procent en nog eens 4,7 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkvee houder

  Nou nou met zoveel stijging in the export moet het nu wel goed komen met the melkprijs.
  Met all die steigende procenten lijkt het heel mooi, maar als er nou eens vermeld word hoeveel van de totale melk word geexporteert dan zullie jullie zien dat dit verhaal helemaal nergens op slaat. 3 jaar geleden werd rond de 5 procent geexporteert, op het moment light het vele malen lager, meer rond een half procent. Dus een steiging van 121 procents lijkt heel mooi maar het is helemaal niks op het totaal plaatje!!

 • no-profile-image

  bewoner

  He' waar is vogelaar onze Amerika deskundige

Of registreer je om te kunnen reageren.