Home

Achtergrond 9 reacties

Algen als duurzame vleesvervanger

TNO gaat onderzoeken of op grote schaal eiwitten uit algen kunnen worden gewonnen.

De eiwitten zouden moeten dienen als milieuvriendelijke vleesvervanger. TNO voert het onderzoek uit samen met het bedrijf Ingrepro Renewables BV, zo hebben ze woensdag bekendgemaakt.

Nu worden veel bomen gekapt in onder meer het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied voor de productie van soja dat als voer dient voor slachtdieren. De onderzoekers hopen dat de eiwitten uit de algen in de toekomst meteen verwerkt kunnen worden in ’vegaburgers’, vegetarisch vlees.

Het onderzoek gaat ongeveer twee jaar duren. Er is anderhalf miljoen euro beschikbaar, voor het grootste deel beschikbaargesteld door het ministerie van landbouw.

De onderzoekers gaan ook bekijken of er uit algen meer te halen valt, bijvoorbeeld gezonde plantaardige oliën. Ook voor de koolhydraten die in de algen zitten, wordt een toepassing gezocht

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Burgers op basis van algen voor fastfoodketen als BurgerKing en MacDonalds lijkt me voor de hand liggend. De huidige hamburgers smaken toch al naar niks, dus aan kwaliteit kan het toch flink verbeteren.

 • no-profile-image

  gerrie

  Vegetariers worden niet ouder maar die lijken ouder.

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Kunnen die algen dan niet dienen als soya vervanger voor diervoeder?
  Daar houd je dan tenminste nog echt vlees aan over...

 • no-profile-image

  Han

  Hans. Als algen inderdaad soya kunnen vervangen, kunnen we het ook aan ons vee voeren. Dit betekent in het meest gunstige geval een gesloten kringloop, waarbij alleen de afgevoerde mineralen (vlees, melk,eieren) moeten worden aangevoerd in de vorm van graan of ruwvoer. De algen groeien in de mest lagune. Hans ik wil de algen die groeien op menselijk afval, niet als veevoer gebruiken vanwege eventuele medicinale vervuiling. Gebruik deze algen voor >vegaburgers en vegaballen) voor veganisten. Zou wel eens tot uitsterven van deze dieren activisten kunnen leiden.

 • no-profile-image

  gert

  Daar gaan de kiloknallers

 • no-profile-image

  hamstra

  stront in de oceanen,de oplossing

 • no-profile-image

  Han

  Dit is de oplossing voor de >kringloop< uitdaging. De veganistan eten hun eigen stront na bewerking door algen. Hoe loopt dit af met al de reststoffen van medicatie in deze >tonnetjes< algen?

 • no-profile-image

  pete

  "Vegetarisch vlees" De meest kromme benaming die je maar kunt bedenken.

 • no-profile-image

  Hans

  Met je eens Han, voor algen ben je water, licht, mineralen en CO2 nodig, dit is op iedere plek v d wereld voorradig, en als je deze algen kunt omzetten in echt vlees, mag je wat mij betreft de Nobel prijs winnen. Dan kun je pas echt veel mensen voeden

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.