Home

Achtergrond

Akkerbouwers telen minder graan en meer uien

Akkerbouwers telen dit jaar minder graan, koolzaad en suikerbieten. De arealen zaaiuien en consumptieaardappelen zijn gegroeid.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het graanareaal krimpt met 7,2 procent naar 185.050 hectare. De akkerbouwers hebben iets meer wintertarwe geteeld. Het areaal zomertarwe en zomergerst is fors gekrompen ten opzichte van 2009, stelt het CBS.

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat er minder zomergerst in Nederland staat. In 2008 besloeg het areaal nog 45.565 hectare. Nu is dat ongeveer 27.900 hectare. Dat is een daling van 39 procent in twee jaar. De prijzen van brouwgerst zijn al twee jaar laag. Bovendien was vorig jaar relatief veel zomergerst niet brouwwaardig, waardoor het is verkocht als voergerst tegen lagere prijzen.

Het areaal consumptieaardappelen groeit met 2,2 procent naar 72.100 hectare. De aardappelteelt is vooral gegroeid op de lichtere gronden, al hoewel nog altijd 69 procent van de consumptieaardappelen worden geteeld op kleigrond.

Het uienareaal is met 10,6 procent gegroeid naar 21.600 hectare. Dat is volgens de CBS-cijfers een nieuw record. Dat dateerde van 2008 met 20.301 hectare.

De akkerbouwers telen dit jaar 5,1 procent minder suikerbieten, waardoor het areaal is gekrompen naar 69.000 hectare.

Volgens het CBS is dit jaar 947.700 hectare grond in gebruik als akkerland. Het CBS rekent daar ook tijdelijk grasland, snijmais en triticale bij. Deze gewassen worden voornamelijk door veehouders geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.