Home

Achtergrond 6 reacties

Akkerbouwers: speculeren drijft graanprijs op

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) schrijft de huidige hoge graanprijzen toe aan speculanten die hun slag slaan na berichten over tegenvallende graanoogsten in Rusland, Kazachstan en Oekraïne.

De NAV pleit voor meer stabiliteit in de prijzen en wil dat de Europese Unie niet doorgaat met het liberaliseren van de landbouwmarkten.

Voorzitter Teun de Jong van de NAV zegt dat uit een rapport van de Wereldbank blijkt dat de speculatie op termijnmarkten de belangrijkste oorzaak was van de voedselcrisis in de periode 2007-2008: ,,De grotere vraag naar graan voor het voeden van mens en dier en de betrekkelijk kleine vraag naar graan voor bio-ethanol speelden geen rol van betekenis.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer drent

  wat hoge graan prijzen. graan prijzen van 0.20 cent .dat zijn prijzen van 40 jaar terug .om een redelijke graan prijs te krijgen .moeten we 0.30cent beuren.de nav moet niet praten over hoge graan prijzen.en 0.30 cent is nog maar weinig als je het vergelijkt met andere sectoren.

 • no-profile-image

  arend

  en het graan is ook zoooooooooooooo duur,bijna even duur als 25 jaar geleden terwijl de lonen maar 5oo% zijn gestegen.en nu word het brood weer een stuiver duurder,waar betalen onze consumenten hun 3de vakantie van.ik niet begrijpen en ik heb gehoord dat sinterklaas helemaal niet bestaat...

 • no-profile-image

  na

  als die stumpers van de nav zo door gaan zal ook het laatste lid z'n lidmaatschap wel opzeggen.

 • no-profile-image

  boerke

  NAV laat die markt toch vrij en of het duur is door speculanten of te weinig maakt toch niet uit. Zorg in elk geval dat we niet speelbal van de politiek worden, dan kun je dat beter van speculaten zijn!!! De wereldbevolking groeit en het areaal goede landbouwgrond niet, dan komt het zonder politici zeker goed!!!

 • no-profile-image

  boerke

  Kwek in elk geval geen gekleurd rapport van de wereldbank na!!!

 • no-profile-image

  joop

  vraag niet hoe het kan maar pak wat je pakken kan.
  ZE vechte om de slechte en de goeien gaan naar de {koeien} varkens en kippen!!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.