Home

Achtergrond 227 x bekeken

'Afgeschreven komkommerteelt beste rendement'

Komkommertelers lijken van de grote glasgroentegewassen af te stevenen op gemiddeld het beste rendement.

Dat is opmerkelijk, stelt directeur Hans van Luijk. directeur van afzetorganisatie Versdirect.nl. Bundeling van het aanbod mislukte, productie en exportvolumes in Nederland zijn vergelijkbaar met vorig jaar. "De teelt die door de huisbankier van de tuinbouw al afgeschreven was, gaat dit jaar hoogstwaarschijnlijk het beste rendement maken."

De Rabobank gaf eerder dit jaar aan te verwachten dat de komkommerteelt een weinig rooskleurige toekomst tegemoet gaat, omdat Nederlandse telers op lange termijn met bulk de strijd op kostprijs niet kunnen winnen.

Volgens Van Luijk geven de hogere komkommerprijzen aan dat een kwetsbaar evenwicht bestaat tussen de Europese vraag en aanbod van komkommers. Door een lichte krimp van de Europese productie is de markt omgeslagen. Dat moet de sector zich aantrekken. "We zitten in Europa tegen productiegrenzen aan. Er is eenvoudig weg geen ruimte meer voor areaaluitbreidingen. Wanneer die er toch komen, gaat die ten koste van de opbrengstprijzen en zal er weer een bepaalde sanering komen." Vergroting van de consumptie is een alternatief, maar dat lijkt lastig te realiseren, stelt Van Luijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.