Home

Achtergrond 387 x bekeken 1 reactie

Adviseurs: hoge phytophthora-druk

De phytophthoradruk is de laatste weken ernstig toegenomen en vereist dit jaar speciale aandacht.

Dat melden teeltadviseurs. Gevreesd wordt dat phythophthora in sommige gevallen niet meer uit de knol te houden is. Technisch adviseur Harm Groeneweg van Bayer CropScience ziet de phytophthora-duk snel oplopen door het natte weer. Groeneweg spreekt van kritische, precaire omstandigheden. Volgens Paul Hooijman van DLV Plant is er sprake van een zorgelijke situatie, met name op groene percelen. Wel ziet Hooijman de situatie verbeteren als het weer even droog wordt. Van een crisis is daarom geen sprake.

Groeneweg adviseert telers een strak basisschema. Bayer-klanten gebruiken bij een groen perceel Infinito 1,2 en bij een perceel op retour Infinito 1,6. DLV Plant vindt Infinito een goed middel voor een groeiend gewas, maar pleit voor een combinatie met Ranman wanneer een perceel op zijn retour is. Biologische telers werken vaak met deels resistente rassen en volgens adjunct-directeur Ko Francke van CZAV moeten boeren juist nu goed communiceren met de gangbaar telende buurman.

Volgens Hooijman zijn met name Bintjes in de knol kwetsbaar. ”Uiteindelijk kunnen telers denk ik niet voorkomen dat door het water de ziektesporen bij de knol komen. In de praktijk blijft een groot gedeelte uit het zicht van de telers, en gaat dus mee de schuur in. Normaliter houden aardappelen minder van wind dan uien, maar bij besmettingspercentages van 5 of 6 procent is ventilatie wel essentieel.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Volgende keer wel een plaatje van phytopthora erbij en niet van windschade of wantsenprikken!

Of registreer je om te kunnen reageren.