Home

Achtergrond 714 x bekeken

Achtwielige combine blijft miniatuur

Ontwerper Henry Parnell schetste voor Massey Ferguson een beeld van hoe een combine er in 2030 uit zou kunnen zien. Het resultaat is een knikgestuurde achtwieler.

De huidige combines zitten wat betreft hoogte- en breedteafmetingen al op of boven de wettelijk toegestane afmetingen. De enige manier om dorscapaciteit te winnen zit hem dus logischerwijs in de lengte. Dat is dan ook precies wat Henry Parnell deed bij zijn studiemodel. Zijn ontwerp zou in het echt 12 meter lang zijn en over meer dan 11 vierkante meter dorsoppervlak beschikken. De uitschuifbare graantank bevindt zich na het knikpunt en kan maximaal 24.000 liter graan meenemen. Door gebruik te maken van vier assen blijft de aslast van het 22 ton wegende gevaarte nog redelijk binnen de perken. MF stelt duidelijk dat het om een studiemodel gaat; de kans dat de machine ook daadwerkelijk ooit in productie komt is dan ook zeer klein.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.