Home

Achtergrond 346 x bekeken 19 reacties

Aborteerpraktijken melkvee Nieuw Zeeland onder vuur

Veeartsen en maatschappelijke organisaties in Nieuw Zeeland oefenen steeds meer kritiek uit op het stelselmatig laten afdrijven van bijna volgroeide kalveren in de Nieuw Zeelandse melkveehouderij.

De critici noemen het een praktijk die niet meer van deze tijd is en die Nieuw Zeelands internationale reputatie schaadt. De praktijk is dat koeien 8 tot 12 weken voordat ze moeten kalven 2 injecties krijgen, zodat ze de bijna volgroeide vrucht verwerpen. Daardoor komen kuddes melkvee mooi synchroon aan de melk, maar sterft het kalf. Nog levende, te vroeg geboren kalveren worden alsnog afgemaakt. Veel boeren willen niet met de praktijk stoppen omdat het melkproductie zou kosten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onno

  Boer NZ. Ik denk niet dat jullie kostprijs zoveel lager ligt als de onze in Ukraine. Als je op deze manier, door het willens en wetens jonge dieren te laten sterven, je hoofd boven moet houden, krijg je alleen maar gezeur van consumenten. En deze keer terecht.

 • no-profile-image

  geen boer

  de consumenten van de NZ melk zeuren niet. Het voordeel van een anoniem bulkproduct voor een anonieme consument ergens in Azie, of misschien wel een anonieme kalfsvleesintegratie in NL. De townmilkers (produceren vers voor lokaal) kalven wél jaarrond dus die gebruiken de hamer alleen voor spijkers. Hun kostprijs ligt trouwens écht wel lager dan in UA. Geeft niet, dat was immers altijd al zo, zij zitten uitzonderlijk ver van hun consumenten dus hebben véél minder afzetmogelijkheden.

 • no-profile-image

  geen boer

  Onno, ik denk dat je NZ nu toch tekort doet met de vergelijking met Californië. Het is véél extensiever, de enige mest die je moet opvangen is dat wat in wachtruimte en melkstal gescheten wordt. Verder lopen ze het hele jaar in de wei, mogelijk gemaakt door het zeer milde klimaat. Qua ruwe-melk kostprijs altijd onverslaanbaar en best een sympathieke manier van produceren. Maar ja, je leeft met de seizoenen dus ze MOETEN in dezelfde periode aan de melk geraken, vandaar dit topic. Maar goed, voordat ik het idee geef idolaat van NZ te zijn; hun grote probleem zit 'm in de afzet. Ze produceren poeder en alleen maar poeder (handig mbt kwaliteitskenmerken van de melk!) omdat ze zo verrekte ver van hun markt zitten. Sommige jaren natuurlijk best interessant, maar overwegend toch een wat marginale affaire. Volgens mij zie je daarom wereldwijd toch meestal de melkveehouderij dichtbij of in de dichtbevolkte gebieden, ook als de grond wat duurder is. Die is meestal al generaties in handen van de boerenstand dus prijsopdrijving, meestal door niet landbouw-gerelateerde vraag, werkt niet zo direct door. En met die vraag van buiten de landbouw kan het ook zomaar weer even afgelopen zijn, dat hebben we op veel plekken de afgelopen jaren kunnen zien.

 • no-profile-image

  harry

  Beste Boer NZ, jouw argument snijdt geen hout. Je voert argumenten op economische grondslag aan om dergelijke walgelijke praktijken goed te praten.
  In Nederland zou een fanatieke reclamecampagne van de Partij voor de Dieren tegen supermarktketens welke producten verkopen waarin direct of indirect zuivelderivaten uit Nieuw Zeeland zijn verwerkt effectief kunnen werken. Wie weet een goed populair nieuwsprogramma in Azië?

 • no-profile-image

  Han

  Als collega boeren zouden we deze praktijk ten strengste moeten afkeuren. het zou als concurentie wapen ingezet moeten worden om NZ zuivel te weren uit de schappen van de meer geciviliseerde wereld.

 • no-profile-image

  Han

  Onno. Dit zal LTO niet doen. Bang dat ze in NZ boos worden en misschien wel de import van tulpjes of rozen even opschorten. Nee LTO wacht tot het in één adem wordt genoemd met te veel biggen per zeug o.i.d. door de P.v.d.D. en dan kunnen we weer voor ons eigen belang in de verdediging terwijl als we nu de aanval kiezen, we kans maken op markt winst bij de zuivel en vlees.

 • no-profile-image

  boer

  Dit betekent dat we die koe een jaar rust moeten geven, of we draaien haar nekt om en we kunnen haar ook door de winter gaan melken. zeg het maar, wij maken wel dat er vlees of melkprodukten op jullie schappen blijft komen voor een betaalbare prijs.

 • no-profile-image

  koetje

  "In Nederland zou een fanatieke reclamecampagne van de Partij voor de Dieren tegen supermarktketens welke producten verkopen waarin direct of indirect zuivelderivaten uit Nieuw Zeeland zijn verwerkt effectief kunnen werken."Zeg Harry betalen wij hier onze belangenbehartigers eigenlijk niet voor of moeten die zich alleen maar bezig houden telefonie en tankslag actie's ?De PvdD is tegen elke vorm van prof dierhouderij, maakt niet uit in welk werelddeel.

 • no-profile-image

  Gert

  Hop marianneke naar Nieuw Zeeland
  haast je daar niet , blijf gerust heel lang weg.

 • no-profile-image

  onno

  Hier moeten we ons echt van distantieren. Zoals velen al wel weten, ik ben geen tegenhanger van grootschalige landbouw, maar wat hier gebeurt heeft er niets mee te maken.
  Dit moeten we niet willen, afgezien van de hype die dit teweeg gaat brengen, het is onethisch en gaat absoluut tegen het boeren gevoel in.
  Als LTO zich wil laten gelden moeten ze dit direct van de hand wijzen en niet alleen op een WTO vergadering, maar in de pers, op de voorpagina.

 • no-profile-image

  Harry

  Ja Han, tis idd een goed idee om de consument te laten strijden tegen een vrije markt zonder NTC afspraken. Hoe kunnen we dit in deze effectief wereldkundig maken en houden?

 • no-profile-image

  gekke henkie

  dit staat straks in nederland ook te gebeuren als van drie kleine kalfjes niet meer wil kopen.

 • no-profile-image

  Han

  Harry. Wat LTO doet is lief zijn voor de Nieuwzeelandse collega's via de politiek betekent (meer) geven dan krijgen. Nee. dit soort mens onwaardige praktijken vraagt om een Consumenten actie en die kun je als concurent ontketenen door deze praktijk aan de >grote klok< te hangen en te gebruiken bij je reclame campagne in plaats van melk te mengen met niet direct noodzakelijke darm flora en andere niet zakendoende bijmengingen om de afzet te promoten. Waarom pest je je concurent niet uit de markt door zijn slechte praktijk aan de kaak te stellen.
  Als het speelveld niet gelijk is, protesteer dan niet alleen bij de scheidsrechter, maar vooral bij het publiek en maak duidelijk dat hij op deze wijze nooit het verwachte hoogstaande spel (product) krijgt voorgeschoteld. De consument moet gaan protesteren dat werkt beterdan het protest van één van de spelende partijen.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste han, dat zijn de zogenaamde NTC's. Ook LTO lobbyt om deze op de wto agenda te krijgen. Tis alleen de wereld op de kop om éérst te pleiten voor vrije handel en marktwerking en daarná te lobbyen voor gelijke productievoorwaarden. Zonder deze gelijke productievoorwaarden mogen de boeren ethisch bezien eigenhandig die producten tegenhouden.

 • no-profile-image

  koetje

  Volgens mij zitten ze nu bij de LTO te denken:goh wat een idee,da's goed voor de concurrentie op lage kostprijs, maar even polderen bij de EC.

 • no-profile-image

  Han

  NZ heeft veel afzet in Azie, als ik het goed heb. Hier woont > 1miljard consumenten die de koe zien als een >heilig dier<. In deze filosifie past zeker niet de NZ praktijk, waarbij de koe verworden is tot een chemische fabriek. Breng je deze informatie daar voor het voerlicht, dan weet ik niet wat de gevolgen zijn, maar PFC kon er wel eens garen bij spinnen.

 • no-profile-image

  onno

  @geen boer. Hoeven we ook niet een hele discussie aan op te hangen, wie de laagste kostprijs heeft. Ik weet wel dat er in NZ ook meer gekeken wordt naar hoe de veehouders met hun mest omgaan. Als er geinvesteerd moet worden in fatsoenlijke opslag en fatsoenlijk met vee omgaan, gaat de kostprijs vanzelf omhoog, zodat ze heel dichtbij elkaar liggen. Beetje California idee, eerst nergens naar kijken, mest in een beekje laten lopen en dan moeten investeren omdat de omgeving die zwijnerij niet accepteert, terecht. En ziedaar kostprijs. Ukraine heeft een achterland met ongeveer 80 miljoen mensen( van St petersburg tot en met Mariupol). Daarnaast op een paar uur varen naar Egypte, Turkije en is niet zo gek ver van China...

 • no-profile-image

  Maak 't

  De partij voor de dieren schopt alleen tegen Nederlandse boeren aan Harry. Die moeten hier weg. De rest kan ze niet schelen. Kijk maar naar de nertsen.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Dus in dat land gaat money money ver boven dierenwelzijn......Dit zijn geen echte boeren.Echte boeren zouden dat niet moeten willen. Maar ja , de lastpakken van de banken hè.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.