Home

Achtergrond 1 reactie

Aardappelmarkt rustig maar vast

De omslag in het weer heeft even rust gebracht op de aardappelmarkt. Zo zijn de Belgische noteringen gelijk gebleven; Belgapom noteert weer €20 per 100 kg; PCA blijft stabiel op €18,90 per 100 kg. De termijnmarkt bleef vorige week net onder en net boven €20 hangen. De paniek op de graanmarkt eind vorige week zorgde in die dagen wel voor een grotere vraag en meer actie op de aardappeltermijnmarkt. Duidelijk is dat aanhoudende berichten over lage hectareopbrengsten een stevige bodem in de markt hebben gezet.
Op de fysieke markt is het ook nog rustig. In de vakantietijd gebeurt niet zoveel in de daghandel en de industrie draait op een lager pitje. Wel zijn er vanwege de lage hectareopbrengsten met name Belgische verwerkers op de markt om vrije aardappelen te kopen. Ze willen voldoende grondstof hebben als de productie over enkele weken weer aantrekt.
In het zuiden van het land en in delen van België, Frankrijk en Duitsland is nog steeds sprake van watertekort. Alleen goed aardappelweer kan de hoofdoogst nog enigszins op niveau houden. De gevolgen van doorwas is nog onzeker. De doorwas is vroeg in het jaar ontstaan waardoor het negatieve effect voor de hoofdoogst mee kan vallen. Ook daar zal veel afhangen van het verloop van het groeiseizoen.

Prognose

Prijzen stabiel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    buitenspel

    40% minder opbrengst en dan vaste prijs???? lang leve de aardappel(oplichters) handel!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.