Home

Achtergrond

Aardappelen lopen achter bij vorig jaar

De opbrengst van aardappelen loopt achter op voorgaande jaren.

Het knolaantal is hoger en het onderwatergewicht is lager. Dat melden diverse aardappelverwerkers.

De aardappelen halen dit jaar zeker geen topopbrengst, zegt directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato. "Er zijn grote verschillen per regio. In hoeverre de groeiachterstand wordt ingehaald hangt af van het weer de komende weken. En van de vraag hoe lang telers durven te wachten met oogsten."

Volgens Zelhorst is het knolaantal hoger dan normaal. "Daardoor worden de aardappelen dit jaar niet zo grof. Het onderwatergewicht is sterk gedaald door de regen. Dat verlaagt het rendement van de verwerking. Doorwas komt vooral voor op onberegende percelen, en dan met name in de rassen Bintje en Agria."

Ook inkoopmanager Cees Rozendaal van Farm Frites verwacht geen topopbrengst. "Maar het is groeizaam weer. Er kan nog heel wat bijgroeien. De onderwatergewichten blijven wel achter en de aardappelen zijn niet zo grof."

Volgens Rozendaal zijn de vooruitzichten goed voor dit seizoen. "De exportkansen zien er gezond uit, zeker naar Oost-Europa en Zuid-Europa. En er komen minder aardappelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.