Home

Achtergrond

Aanvoer gras voor drogerij laat op zich wachten door regen

Onderhoudsmonteur Hielke van der Zee laadt grasbalen van zo’n driehonderd kilo bij Groenvoerdrogerij Oosterwolde in Friesland.

Onderhoudsmonteur Hielke van der Zee laadt grasbalen van zo’n driehonderd kilo bij Groenvoerdrogerij Oosterwolde in Friesland. De grasdrogerij begon gisteren pas ’s middags te draaien omdat de aanvoer van gras op zich liet wachten door de regen. ”Het moet wat beter weer worden, dan gaan de boeren wel aan het maaien”, weet directeur Jan Wiebe Smilde. Volgens hem is de derde snee, die nu op het land staat, prima van kwaliteit. ”Maar de eerste twee snedes waren niet denderend, met die koude winter en droge zomer.” Foto Alex de Haan

Fruitteler Leon van Mourik plukt Delcorf-appels in het Gelderse Asch en markeert de start van het plukseizoen. Het bedrijf kan de kwart hectare Delcorf nog in familieverband plukken. Vanaf half september zal een plukploeg meehelpen de volledige oogst van het bedrijf binnen te halen. De start van het Delcorf-seizoen was goed met prijzen boven de € 1,30 per kilo. De vraag is hoe de markt zich houdt bij een groeiend aanbod. Vroeg oogsten is de beste garantie voor een redelijke prijs, stelt Van Mourik. Foto ANP

De blauwe kiekendief heeft Oost-Groningen ontdekt. Deze roofvogel is erg zeldzaam in Nederland en broedt voornamelijk op de Waddeneilanden. Dit voorjaar echter signaleerde de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief twee nesten van de blauwekiekendief met respectievelijk twee en vier jongen in Oost-Groningen. Een positieve ontwikkeling, aangezien de blauwekiekendiefpopulatie sinds eind jaren negentig afnam van 160 paartjes naar nog slechts dertig. Dat de zeldzame vogel juist Oost-Groningen heeft gekozen om te nestelen, is te danken aan het akkervogelbeleid in Groningen en honderden bij de agrarische natuurvereniging Anog aangesloten boeren. Zij houden speciale faunaranden langs de Oost-Groningse akkers in stand waar de blauwe kiekendieven hun prooien, voornamelijk veldmuizen, kunnen vangen. Foto Hans Hut

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.