Home

Achtergrond 200 x bekeken

AMI: niet gokken met appels

De krappe Europese appel- en perenoogst kan telers ertoe aanzetten langer te wachten met het afzetten van het fruit.

In de tweede helft van het seizoen zal de krapte doorgaans tot aantrekkende prijzen leiden, maar hieraan kleeft een risico, zo stelde AMI-onderzoeker Helwig Schwartau op het Prognosfruitcongres 2010. Vrijdag presenteerde Schwartau een beduidend lagere prognose voor de Europese appel- en perenoogst.

Gokken op de tweede seizoenshelft is risicovol, omdat verwacht wordt dat in 2011 meer appels uit het zuidelijkhalfrond komen. Voor Elstar en Jonagold zijn de vooruitzichten gunstig. De oogst daalt voor Elstar met 23 procent. Voor Jonagold is de prognose zelfs 39 procent lager dan de prognose van 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.