Home

Achtergrond 153 x bekeken 1 reactie

AIVD maakt universiteiten bewust van spionage

De inlichtingendienst AIVD heeft regelmatig contact met universiteiten om die bewuster te maken van het risico van spionage.

Dat schrijven de demissionaire ministers André Rouvoet van Onderwijs en Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken maandag aan de Kamer.

Het kabinet stelde in april al dat de door Nederland zo gewenste kennismigratie (het lokken van buitenlandse bollebozen) ertoe kan leiden dat buitenlandse inlichtingenofficieren zich als onderzoeker of als student voordoen. Een ander gevaar is dat kwetsbare informatie onbedoeld op computerservers over de grens wordt opgeslagen, waardoor buitenlandse inlichtingendiensten er gemakkelijker bij zouden kunnen.

Wetenschappelijke instellingen, overheden en bedrijven weten lang niet altijd hoe belangrijk hun kennis en informatie kan zijn voor spionerende buitenlandse inlichtingendiensten, aldus Binnenlandse Zaken toen al. Hun informatie is soms vrij gemakkelijk toegankelijk.

Buitenlandse inlichtingendiensten proberen informatie te verkrijgen via mensen die direct of indirect toegang hebben tot die informatie. Of er op een technische manier aan kunnen komen door bijvoorbeeld telefoons af te luisteren of computers te hacken, stond toen in de Kwetsbaarheidsanalyse Spionage van de inlichtingendienst AIVD.

Gelukkig ontwikkelen de universiteiten nu meer en meer een integraal veiligheidsbeleid, schrijven de bewindslieden. Het kabinet kijkt nog naar verdere mogelijkheden om de kwestie aan te pakken.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Pakistan heeft de kennis voor het maken van een atoombom in Almelo bij Urenco opgedaan,nu maar weer geld geven voor de overstroming in dat land

Of registreer je om te kunnen reageren.