Home

Achtergrond 32 reacties

Zwitserland heeft ook dierenpartij

Dierenvrienden hebben in het weekeinde in Zürich een nieuwe partij opgericht die de belangen van dieren wil behartigen.

Het Zwitserse persbureau ATS meldde zondag de stichting van de Dierenpartij Zwitserland (TPS). De officiële oprichting zaterdag was voorafgegaan door drie maanden van contacten en werving op het internet waar zich al circa duizend TPS-sympathisanten via Facebook hebben verzameld.

Partijvoorzitter Thomas Märki, tevens voorzitter van de Zwitserse vereniging van vegetariërs, zei dat de TPS beoogt in 2011 aan de parlementsverkiezingen meedoen. Hij noemde de TPS "niet links en niet rechts, maar dichtbij het groen-liberale gedachtegoed''.

Nederland heeft sinds oktober 2002 een Partij voor de Dieren. Dat voorbeeld werd in 2006 in Groot-Brittannië gevolgd door Animals Count. In Oostenrijk is de afgelopen jaren de Dierenrechtenpartij (TRP) actief.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Fred Realist

  Uitstekende zaak! Dat er nog vele, vele landen mogen volgen. Zolang het merendeel van de boeren tegen de Partij voor de Dieren is, betekent dat er iets heel erg mis is op het gebied van dierenwelzijn. Wat zullen die boeren toch te verbergen hebben.....

 • no-profile-image

  koetje

  Akkoord Herman,niet dat ik iets met het CDA heb maar ik wil het toch maar even kwijt.Laat ik voorop stellen dat ook de PvdD goede punten heeft maar dat al dat vega-gedoe niet aan mij is besteed,ik weet dat zij kamervragen hebben gesteld aan Verburg over weidemelk met de vraag of Verburg ook van plan is om dit te gaan ondersteunen(ivm de koeien in de wei).Hier heeft Verburg op geantwoord dat zij van mening is dat de markt zijn werk moet doen.Dit kan ik dan weer niet rijmen met de promotie van soja-melk dat lijkt mij averechts te werken.

 • no-profile-image

  ??

  Geld dubbel en dwars, ja door jou rose bril.
  Als de gemiddelde Nederlander eens wist hoeveel van hun onnodige vragen de belastingbetaler heeft gekost, zouden die ook wel anders reageren.
  Dus als een veehouder, te weinig voer hebt en bezuinigd erop omdat hij niet anders kan moeten we dus ook maar accepteren wil jij mij nu vertellen? Hoe krom kan je krom maken????? Eet even wat vlees laat je lichaam er van genieten en lees dan jou onzin nog eens.

 • no-profile-image

  koetje

  Dat standpunt ken ik Herman,dat is ook de reden waarom de PvdD nooit voet aan de grond zal krijgen bij de veeboeren,koeien horen in de wei zei je laatst,wat voor koeien dan,ik ben Bert Hollander niet met zijn koeien-rusthuis.

 • no-profile-image

  Patrick

  @nuchtere boer, ook al zou het theoretisch het dierenwelzijn, en haar stand van zaken, alleen een gevolg zijn van boereninitiatief en eventueel haar grootste politiek partij de CDA. Dan nog is het beste eens stijgende lijn te zien van dierenwelzijn, in eventueel regels, wetten en afspraken. Die stijgende lijn is belangrijk, ook mbt Europa als een soort continent en fair level field argument dat soms gebruikt wordt om niet te verbeteren omdat andere landen het ook niet doen etc. Daarom is het belangrijk dat er in elk land een dierenpartij komt met een aantal zetels in de parlementen. Eigenlijk zou de CDA deze structuur moeten financiëren, en al die nieuwe dierenpartijen in elk nieuw land met 3 miljoen euro aan start geld gaat steunen uit hun rijke multinational giften pot (vaak zwart geld). Zo hebben we eerder een fairlevel playing field en een stijgende lijn aan welzijn, wat uiteindelijk ook goed is voor alle boeren. Dus CDA waar wacht men op?

 • no-profile-image

  Anti

  Mooi sprookje. Maak het nog beetje langer anders krijg ik de kinderen niet in slaap.

 • no-profile-image

  Chocoladefan

  Betekend dit dat de paarse koeien gaan verdwijnen? Dat eekhoorntjes de melk niet meer omtoveren tot heerlijke hazelnoten chocolade?? Of betekend dit dat er gezeurd wordt over temperaturen tijdens transport? Nertsen in mooiere hokken dan varkens?

 • no-profile-image

  gert

  wie trok er al weer met z,n olifanten door de alpen ??

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @koetje, boe:[..]Als je voor PvdD nu eens bv CDA gaat invullen mag het dan wel Herman? Dat is hier ook aan de orde van de dag en heeft ook weinig te maken met redelijke argumenten.[..]

  De beoordeling van een partij moet altijd gebeuren op grond van argumenten en feiten. Dat geldt voor het CDA zowel als voor de PvdD. Akkoord?

 • no-profile-image

  ??

  Welk standpunt, dat verkeerd beheer goed is en dat de dames a minimaal 80.000 euro per jaar lekker zitten?

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @??, ??: Het standpunt dat bijvoeren meer kwaad dan goed zou doen en dat het sterftecijfer in de Oostvaardersplassen zelfs beduidend lager was dan in vergelijkbare natuurgebieden. En het standpunt dat als de PvdD toen al bestaan men zich zou hebben verzet tegen het 'aanleggen' van een 'natuurgebied' zonder een behoorlijke E(cologische) H(oofd) Structuur. Het zou wellicht aanbeveling verdienen om, voor je met allerlei ongenuanceerde en ongefundeerde kritiek komt, eerst je eens te verdiepen in de achtergronden van de besluit- en meningvorming over dit soort onderwerpen. Bovendien ontgaat mij ten enen male het verband tussen de Oostvaaardersplassen en het vergoeding die een kamerlid ontvangt. In het geval van de dames Thieme en Ouwehand wil ik nog wel opmerken dat die hun geld dubbel en dwars waard zijn.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @koetje, boe:[..]koeien horen in de wei zei je laatst,wat voor koeien dan,ik ben Bert Hollander niet met zijn koeien-rusthuis.[..]

  Dat veel mensen weten dat zuivel niet nodig is betekent nog niet dat op korte termijn de melkveehouderij en de producten daarvan geen aftrek meer vinden. Te veel mensen denken in hun onschuld nog steeds dat melk, kaas en boter nog steeds 'moeten'. Zo lang zullen koeien en andere dieren worden ge(?)bruikt om er melk(producten) uit te halen. Pragmatisch gesproken zou ik dan graag willen dat die dieren kunnen leven op een wijze die hun aard geen geweld aandoet. Ruimte, frisse lucht, weilanden met voldoende beschutting tegen de zon lijkt mij dan wel het minste wat je die dieren moet bieden. Het zelfde geldt voor het eten van vlees. Als er er dan toch door mensen vlees gegeten wordt zorg er dan voor dat ook die dieren voor hun dood een fatsoenlijk leiden en op een fatsoenlijke wijze worden gedood.

 • no-profile-image

  ??

  Herman omdat die hele PvdD alleen maar naar M Thieme luistered, die haar persoonlijke religie voor haar Politieke partij gebruikt en ontken dit nu maar niet, want je kan dat echt niet gescheiden houden.
  En dan nogmaals de vraag, heeft die koe in het weiland het echt beter dan een koe in een stal?? En nu met aantoonbare feiten komen!

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @??,??: Je bent opmerkelijk goed ingevoerd over hoe de PvdD met haar voorzitter omgaat en andersom. Er is geen sprake van dat de geloofsovertuiging van Marianne Thieme ook maar enige invloed heeft op het reilen zeilen van de partij. Ik word zo langzamerhand knap melig van dat eeuwige gezeur over het geloof van MT. Bij geen enkele andere partij wordt geloof en levensovertuiging van voormannen en -vrouwen er aan de haren bijgesleept. Wouter Bos is vegetariër. Toch heb ik nooit het 'verwijt' aan de PvdA gehoord dat het beleid en de beginselen van die partij bepaald werden door het vegetarisme.
  En ja, koeien hebben het beter in de wei dan in de stal. Maar dan wel in een wei waar ze voldoend mogelijkheden om zich tegen de felle zon te beschermen. Er is ook nog zo iets als de aard en natuurlijke aanleg van en dier. Respect voor de waardigheid van een dier betekent dat men rekening houdt met de natuurlijke aanleg en aard. Net zo goed als kippen vrij moeten kunnen scharrelen, varkens moeten kunnen wroeten en kalfjes gewoon bij hun moeder moeten zijn, moet koeien in de wei grazen en herkauwen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @koetjeboe: [..]hier erger ik mij dan nogal aan omdat er voldoende alternatieven voorhanden zijn:bio,scharrel,vrijloop,weidemelk enz.[..]

  Vegetariërs eten geen vlees omdat ze tegen het doden van dieren zijn voor consumptie. Dan is biologisch minder erg dan vee-industrie. Feit blijft dat er ook dan dieren moeten sterven voor een product wat we niet nodig hebben. Zuivel hebben we evenmin nodig. Dus geen dieren 'uitmelken'!

 • no-profile-image

  Patrick

  Mooie ontwikkeling!
  Als Nederland de voorsprong wil houden op het gebied van dier welzijn, en alle andere meer dier vriendelijke aspecten, dan moet men snel aan de slag, men zal nog meer moeten doen in de keten, supermarkten, consumenten etc. Anders is de Nederlandse voorsprong als sneeuw voor de zon weg, en dat zou een ramp zijn voor de Nederlandse vee en landbouw sector. Alleen al de gedachte dat wij Nederlanders niet de beste zijn doet al pijn bij velen. Dus meer innovatie, doorpakken en invoeren anders zijn wij in Nederland zo op achterstand gezet, en dan is het niet 1-0 maar 20-0 als je niet oppast, en dat valt nooit meer in te halen. Hopelijk hebben ze in Zwitserland niet iets wat de CDA heet. Dat scheelt al enorm.

 • no-profile-image

  theo

  Patrick je hebt echt een groene lap voor je ogen

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Koeienboer: [..]De rechten van het dier mogen verdedigd worden[..]

  Welke rechten? Daar zit hem nou juist het probleem. Een dier heeft helemaal geen rechten. Er valt dus niets te verdedigen, althans niet in juridisch opzicht. De PvdD wil juist dieren rechten geven die aansluiten bij hun belangen. Dan alleen bestaat de mogelijk de mogelijkheid naar de rechter te stappen en naleving van rechten af te dwingen.

 • no-profile-image

  Nuchtere boer

  Beste Patrick, voorop lopen op het gebied van dierwelzijn, diervriendelijke aspecten etc. is toch meer een verhaal van het boereninitiatief? Persoonlijk denk ik dat een kleine politieke partij daar zeer weinig invloed op heeft. We moeten de Nederlandse boer die zoveel initiatief toont bij de verduurzaming van de sector koesteren in plaats van hem de wet lezen. Doch, een politieke partij zoals de Pvdd kan een goeie klokkenluider zijn die zowel dieren als boerenwelzijn op de agenda zet.

 • no-profile-image

  Maak 't

  ??,?? Bij mijn weten is het de wettelijke plicht van een ieder om goed voor zijn/haar dieren te zorgen. Dieren mogen b.v. geen honger lijden. In die Oostvaardersplassen is het inderdaad een bende. Een grote dierenbeulerij onder de noemer 'natuurdieren'. Goedgekeurd door politiek en goedgepraat door rechters, die wetten dan opeens van minder belang vinden.

 • no-profile-image

  Bioboer SwanVeluwe

  De AID wil niet optreden tegen SBB. Er is dus sprake van een of meerdere Staten binnen de Staat.
  SBB, Natuurmonumenten, dat zijn een soort communistische partijen waarbij een klein aantal mensen het voor velen bederft. So Little against so Many: SwanVeluwe Monday July 17th 2010.

 • no-profile-image

  tering naar

  De recessie is nog iet helemaal doorgedrongen in Zwitserland.

 • no-profile-image

  Peter

  Heeft Zwitserland uberhaupt een intensieve veehouderij???

 • no-profile-image

  Koeienboer

  Een dierenpartij daar is in beginsel niets mis mee. De rechten van het dier mogen verdedigd worden en met onze stijgende welvaart mogen we ook best naar de positie van het dier kijken. Echter, waarmee is het dier het meest geholpen? Kijk naar het mogelijke verbod op de pelsdierhouderij, zijn de achterkleinkinderen van de huidige generatie nertsen er bij gebaat dat Nederland deze houderij verbied en dat deze houderij zich verplaatst naar landen waar het welvaarts niveau lager is en mede daardoor ook dierenwelzijn een minder prominente plaats heeft in het maken van keuzes en beslissingen? Er is niets mis met een dierenpartij als zij de insteek kiest om samen op te trekken en te optimaliseren. Hiervoor loopt niemand weg. Echter de huidige dierenpartij die in ons land actief is plaatst zich te vaak buiten de realiteit. Als je standpunten inneemt zoals, ik heb minder moeite met dieren die van de hongen omkomen dan dat dieren worden geslacht en geconsumeerd, of je kunt gerust op q-koorts besmette geitenbedrijven alle dieren ruimen als ze maar niet meer mogen herbevolken. Met zulke vertegenwoordigers met zulke argumenten zijn zowel de dieren als de mensen die met deze dieren omgaan (hobbymatig of bedrijfsmatig) niet gebaat.

 • no-profile-image

  koetje

  "Maar kennelijk zijn veel mensen zo verblind door haat tegen alles wat de PvdD doet en vindt dat alles wordt aangegrepen en omgebogen om deze partij in diskrediet te brengen."Als je voor PvdD nu eens bv CDA gaat invullen mag het dan wel Herman? Dat is hier ook aan de orde van de dag en heeft ook weinig te maken met redelijke argumenten.

 • no-profile-image

  Boertje van

  Ik wacht nog steeds op een Partij voor de Reservaat- en Huisdieren.....

 • no-profile-image

  ??

  Herman de dames vonden dat de dieren van de oostervaardeplassen ook eigenlijk geen rechten hadden, hoe praat je dat goed? Ze zitten gewoon lekker op die blauwe pluche en net als sommige andere gerustreerde ambtenaren.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @??, ??:[..]Herman de dames vonden dat de dieren van de oostervaardeplassen ook eigenlijk geen rechten hadden, hoe praat je dat goed? Ze zitten gewoon lekker op die blauwe pluche en net als sommige andere gerustreerde ambtenaren.[..]

  De dames(??) hebben inzake de Oostvaardersplassen een zeer verdedigbaar standpunt ingenomen. Maar kennelijk zijn veel mensen zo verblind door haat tegen alles wat de PvdD doet en vindt dat alles wordt aangegrepen en omgebogen om deze partij in diskrediet te brengen. Het meer intelligente deel van de samenleving is wel degelijk gevoelig voor redelijke argumenten en daar houd ik me dan ook maar aan vast.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @koetje, boe: Laat ik er dit van zeggen, zonder hier een uitvoerige discussie over te gaan houden. De PvdD is de mening toegedaan dat zuivel niet hoeft. Melk en andere zuivelproducten kent meer nadelen dan voordelen voor de mens. 75% van de wereldbevolking verdraagt niet eens melk wat op zich natuurlijk niet verwonderlijk is. Melk is bedoeld voor de kinderen van koeien, geiten, schapen etc. Het is absoluut onnatuurlijk om mensen na de zuigelingenperiode nog langer melk te late drinken. Naast het eten van vlees, wat ook niet nodig is om gezond, goed en lekker te kunnen eten, is ook het gebruik van zuivel geen must meer. Integendel. We zijn jarenlang opgevoed met hersenspinsel "Melk Moet" en het wordt nu tijd dit soort mythes doorte prikken onze houding t.o.v. voeding, dieren en milieu te herijken.

 • no-profile-image

  koetje

  @ Herman,volgens mij zijn er verschillende redenen om vegetariër te worden,er is volgens mij ook een categorie die uit protest tegen de huidige productie-omstandigheden besluit vegetariër te worden,hier erger ik mij dan nogal aan omdat er voldoende alternatieven voorhanden zijn:bio,scharrel,vrijloop,weidemelk enz.Wakker Dier heeft eindelijk door dat ze het over een andere boeg moeten gooien,nu de PvdD nog misschien wordt het in de toekomst dan nog wel wat.

 • no-profile-image

  ??

  Maak´t Effe, Juist, maar deze dames trappen tegen alles aan wat agrarier is, maar bepaalde groepen, waar in mijn ogen dieren slecht worden behandelt durven ze niks aan te doen. Maar ja met dat jaarsalaris in Den Haag wil je niet tegen bepaalde groepen aan trappen, want daar komen toch je stemmen vandaan.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @??.??:[..]Eet even wat vlees laat je lichaam er van genieten en lees dan jou onzin nog eens.[..]

  Mijn lichaam hoeft niet van dode dieren te genieten om zin en onzin te kunnen scheiden...................

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.