Home

Achtergrond

Zware onweersbuien trekken het land in

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer.

Volgens het instituut is er maandag in het hele land grote kans op zware onweersbuien met veel neerslag (ook hagel) en zeer zware windstoten tot ongeveer 100 kilometer per uur. De zwaarste buien trekken waarschijnlijk over het oosten van het land. Het weerinstituut geeft code oranje.

De eerste buien trokken voor elf uur maandagochtend al over het land, vanuit Brabant en Limburg. Zij ontwikkelen zich snel, aldus een woordvoerder. Het KNMI verwacht dat de buien het noordoosten van het land in de loop van de avond verlaten.

De ANWB waarschuwt vooral voor de zware tot zeer zware windstoten. Met name weggebruikers met een caravan of boot- of paardentrailer achter de auto moeten oppassen. Ook voor onbelanden vrachtwagens en motorrijders kunnen de windstoten gevaar opleveren. Behalve de wind kan ook hevige regenval het verkeer parten spelen.

Voorafgaand aan de buien wordt het met 30 tot 32 graden in de oostelijke helft van het land nog tropisch warm. De Nederlandse Kustwacht hoopt dat mensen de weerberichten goed blijven volgen. Het Kustwachtcentrum in Den Helder houdt het weer nauwlettend in de gaten, onder meer via camera's op een groot aantal plekken langs het water. Alle reddingsstations zijn alert, aldus een woordvoerder.

Als de voorspellingen kloppen, zit het ergste noodweer in het oosten van het land en mogelijk ook oostelijk van het IJsselmeer, buiten het gebied van de kustwacht. De dienst houdt echter de vinger aan de pols, omdat het "ondanks alle waarschuwingen toch fout kan gaan''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.