Home

Achtergrond 3 reacties

Zwaluwen vallen dood van het dak

Als het erg warm is, is een veelgehoorde uitdrukking "de mussen vallen dood van het dak.'' Maar het zijn helemaal geen mussen die doodvallen, het zijn jonge gierzwaluwen volgens Vogelbescherming Nederland.

Gierzwaluwen broeden net als mussen onder de dakpannen. Jonge gierzwaluwen verlaten het nest als de hitte te erg wordt. Maar dan krijgen ze meteen ook geen voeding en bescherming meer van de ouders, want zodra een jong uit het nest is stoppen de ouders met de verzorging. De jonge gierzwaluw kan nog niet voor zichzelf zorgen en sterft uiteindelijk van honger en dorst.

De dode zwaluwtjes vallen dan letterlijk van het dak, aldus de Vogelbescherming vandaag. Mussen kunnen de hitte wel weerstaan, zo stelt de organisatie. Deze vogels, die ook onder de dakpannen nestelen, gaan met de vleugels wijdgespreid en de bek open op de dakgoot zitten om warmte kwijt te raken. Pas als het koeler wordt, komen ze weer in beweging.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Niks nieuws, gebeurt elk jaar. Onder geïsoleerde daken is de overlevingskans voor de kuikens redelijk groot alhoewel er daar ook wel eens een uit het nest kukelt. De praktijk is de Vogelbescherming kennelijk vreemd aan dit persbericht te oordelen.

 • no-profile-image

  Leen

  Het is altijd geweest: "de mossen vallen van het dak". Is geen Zeeuws dialect maar gewoon deftig Nederlands.
  Bij warm weer laten de verschillende mossoorten los van de (vroegere) rieten daken en vallen naar beneden.
  Weer een verkeerde actie dus van Vogelbescherming.

 • no-profile-image

  J. de Groot

  Bij langdurige droogte en warmte valt het MOS van de dakpannen. Er vallen dus geen mussen maar mossen van het dak!

Of registreer je om te kunnen reageren.