Home

Achtergrond 264 x bekeken

Zuivelexport Rusland op peil

De Nederlandse export van zuivelproducten naar Rusland is in de eerste vijf maanden van dit jaar prima op peil gebleven, ondanks problemen met de Russische voedselinspectie.

Dit blijkt uit voorlopige gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De waarde van de export in de eerste vijf maanden van 2010 kwam volgens het CBS uit op ruim 2 miljard euro, terwijl de export over heel 2009 een waarde vertegenwoordigde van bijna 4,5 miljard euro. Relatief gezien lijkt de waarde van de zuivelexport daarmee zelfs nog iets gestegen in de eerste vijf maanden van dit jaar.

Ook de waarde van de kaasexport bleef redelijk goed op peil, terwijl het volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) met name de kaasketen was waar de Russen tekortkomingen in de controle constateerden.

Die zouden nu overigens zijn verholpen, meldt de VWA. De door de Russen vastgestelde problemen zouden zich vooral toespitsen op de regels en controles voor de kaasrijpingsmagazijnen.

De Russen constateerden eind vorig jaar voor het eerst tekortkomingen bij diverse Nederlandse zuivelbedrijven. De zuivelsector kreeg daarop tot 1 juli de tijd om alle tekortkomingen te verhelpen. Daar is veel energie in gestoken, maar nog niet helemaal helder is of Rusland definitief akkoord is met de aanpassingen die Nederland heeft doorgevoerd. De VWA en de zuivelorganisaties lijken elkaar daarover tegen te spreken.
Rusland is een belangrijke exportbestemming voor Nederlandse zuivel. Naar het land worden behalve kaas (foliekaas, Goudse kazen) ook veel andere zuivelproducten verkocht. Het gaat daarbij om boter, room, condens en lactose. De laatste tijd gingen er ook aardig grote hoeveelheden melkpoeder heen.

Hoewel Rusland eind vorige jaar tekortkomingen constateerde bij een aantal Nederlandse zuivelbedrijven, konden diverse andere gewoon blijven exporteren naar dit land. Dat lijkt dan ook te zijn gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.