Home

Achtergrond 303 x bekeken 24 reacties

'Zuid-Hollands plan glas gaat niet ver genoeg'

LTO Noord Glaskracht vindt 250 hectare extra glas in de provincie Zuid-Holland te weinig.

Wel is Glaskracht blij met de oplossing van de provincie om regionale tuinbouwgebieden uit te breiden en pleit voor het stimuleren van verplaatsing van telers naar Noord-Holland.

Dat zegt Glaskracht in reactie op het voorstel van Gedeputeerde Staten. De provincie wil 150 hectare glas creëren door herstructurering van bestaande gebieden, maar dat is volgens Glaskracht geen nieuw glas.

De uitbreiding van de bestaande gebieden met 250 hectare strookt met de visie van Glaskracht, stelt Leonie Claassens, beleidsmedewerkers van LTO Noord Glaskracht. "We hebben daar altijd op gehamerd. Kleinschalige oplossingen trekken de discussie nu breder. Tot dusver ging de discussie te veel over gebieden."

Dat de provincie Zuid-Holland met Noord-Holland overlegt over plaatsing van tuinders naar Noord-Holland betekent geen verzwakking van de positie van de Greenport in Zuid-Holland. Daarvoor is het belangrijk dat het glasareaal op peil blijft. De provincie stelt echter dat de bedrijven in Noord-Holland nog steeds belangrijk zijn voor de Greenport. De provincie denkt dat de bedrijven in clusters blijven werken met bedrijven in Zuid-Holland.

Glaskracht hoopt dat beide provincies nu telers actief gaan stimuleren zich te richten op gebieden buiten Zuid-Holland. Dat Noord-Holland, en niet Noord-Brabant of Zeeland in beeld zijn, begrijpt Glaskracht. In Noord-Brabant is de ruimtevraag van telers groot genoeg, Zeeland ligt te ver van de Greenport, denkt Claassens. "We kijken vooral naar gebieden in en rond de kerngebieden. Zeeland heeft potentie voor telers om hier satellietlocaties op te starten."

Glaskracht wil met de gemeenten de discussie aan over extra glashectares in de bestaande tuinbouwgebieden. "We willen kijken of in sommige gebieden meer hectares mogelijk zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anti

  Een tomaat metpensioen.Hoera

 • no-profile-image

  De Opzegger

  Waar blijft die reactie van het LTO dan ? Ik ben toch wel erg benieuwd hoe mevr. Claassens dit gaat verdedigen.

 • no-profile-image

  Jan

  Vraag aan Koos Hoogendoorn. U bent dus van mening dat het aanwijzen van nieuwe gebieden NIET ten koste gaat van kwekers hier in het Westen? Wat doet de LTO dan voor kwekers die op termijn stoppen en dus met waardeloze gronden blijven zitten ? Ik mij nu nu heel grote zorgen. Verder is de afstand tussen de bestuurders en het merendeel van de kwekers blijkbaar erg groot.

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Ja.De grond van mijn tuin zou het pensioen voor later moeten zijn. Op deze manier blijft er niet veel over. Een sluipend drama.

 • no-profile-image

  Van Dijk

  Laat eens wat horen mevrouw Claassens.

 • no-profile-image

  Waar betaal ik contributie voor ?

  Wedden dat je van de Tinnies , Claassens, Kolbachen niets hoort?

 • no-profile-image

  Van Vliet

  LTO, zouden jullie hier op willen reageren. Of moeten wij tuinders zelf een conclusie gaan trekken over het beleid wat jullie voeren? Als je hier niet op reageert zet je absoluut meer kwaad bloed dan je denkt, neem van me aan.

 • no-profile-image

  Barendse

  Volg dit nu ook al even, en krijg eigenlijk het idee dat ze te arrogant zijn om te reageren. Zou zeker niet handig van ze zijn, kan ik ze wel vertellen.

 • no-profile-image

  van Dijk

  Ook ik begrijp hier werkelijk niets van. Vele glastuinbouwbedrijven staan op grond wat inmiddels fors gekelderd is in waarde. Veel van deze bedrijven zijn technisch failliet. De enige manier om de sector krachtiger te maken en dit soort bedrijven er weer bovenop te helpen, is weer onderpand te creeren. Dus stop aub met nieuwe glastuinbouwlocatie's. In de bestaande gebieden staat genoeg te koop voor zeker 40% minder als de waarde van twee jaar terug! Onderpand stijgt niet in waarde als er meer grond komt! Voor nieuwbouw heeft een ondernemer ook te maken met die 20 tot 25% eigen vermogenseis, die gaat bij vele niet gehaald worden, zolang de bedrijven niks waard zijn!!

 • no-profile-image

  Vijverberg

  Waarom zouden we eigenlijk een nieuwe glaslocatie willen? Staan toch genoeg bedrijven te koop? En als ik nou een makelaar bel omdat ik twintig ha bij wil bouwen, heeft hij nou al genoeg land voor me vertelde die me verleden week. Hebben ze daar niks anders te doen?

 • no-profile-image

  Ik ben toch nie gek

  NVM: Glastuinbouwbedrijven steeds minder waard

  21 JUL 2010

  De verkoopprijzen van glastuinbouwbedrijven zijn de afgelopen twee jaar gekelderd. Soms vielen de prijzen 25 tot 35% lager uit dan anderhalf jaar geleden, zo stelt makelaarsorganisatie NVM in een toelichting bij de agrarische marktcijfers over het eerste halfjaar van 2010. Begin dit jaar kwam de NVM al tot dezelfde conclusies.

  NVM: Glastuinbouwbedrijven steeds minder waardDe NVM noemt de glastuinbouw een moeilijke markt. „De marktsituatie is hier en daar schrijnend’’, zegt voorzitter Harry Boertjes van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed. De glastuinbouwmarkt lijkt zich volgens hem op het moment wat te stabiliseren.

  Het afgelopen jaar zijn volgens Boertjes de prijzen van glastuinbouwbedrijven gezakt. Als er wel transacties plaatsvinden, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden, gebeurt dat op een fors lager niveau dan anderhalf jaar geleden, zo is de verwachting van de NVM.

 • no-profile-image

  Koos Hoogendoorn

  effe een reactie vanuit lto, zelf ben ik potplantentuinder,in een vof met m'n broer in een gebied wat al op slot zit vanaf 1986. ik denk dat ik weet wat het betekend in een gebied te zitten zonder perspektief, uitbreiding, verkopen aan een vergrotende tuinder of so what. vanuit lto zijn we al vanf het jaar 2000 bezig met de lobby om op zoveel mogelijk gebied duurzame bestemming te krijgen tot 2 jaar terug zijn dat de kansen geweest voor vergroters en stoppers, zeker voor stoppers die in die gebieden bedragen ontvingen terwijl er anders nog geld bij had gemoeten om de sloop te kunnen betalen, hetzelfde probleem als de tuinders BUITEN duurzame glastuinbouw. nu gaat he tinderdaad even heel slecht. ook daar kan ik over meepraten. dat laat onverlet dat de glastuinbouw het al meer dan 100 jaar geweldig doet in het westen van Nederland. elke zoveel jaar hebben we crisis. daarom proberen we voor de tuinders en de sector over langere termijn te zorgen dat ze de ruimte krijgen en houden om met duurzame bestemming te ondernemen wat altijd het beste perspektief bied. vanuit geen enkele glastuinbouwbestuurder in zuidholland heb ik andere geluiden ontvangen. los van dit verhaal kan ik allerlei ...interssante....achtergrondverhalen toevoegen waar nu effe geen zin in heb met vriendelijke groet van Koos Hoogendoorn, voorzitterglaszuidholland

 • no-profile-image

  kweker

  Daarom zal ik nooit lid worden van zo'n partij. En ik begin nu werkelijk te geloven dat zij niet het inzicht hebben wat je zou verwachten van zo'n partij. Het ontbreekt ze absoluut voor het oog van de realiteit. Ik zit nu ruim 10 jaar in deze sector, en al die jaren verbaasde ik me er al zo ENORM over waarom zij zo extreem hard hun best doen voor nieuw glas. Zelfs in deze tijden liggen zij er volgens mij wakker van of die nieuwe locatie door kan gaan. WAAROM in godsnaam?

 • no-profile-image

  Allemaal aan wijzen dus.

  Meneer Ammerlaan. Dit soort projecten wordt vaak door diverse partijen opgezet. Op de achter grond speelt 9 van de 10 keer ONZE agrarische bank een grote rol. Natuurlijk roepen zij dit niet hard op maar het is o zo waar. Het gaat bij dit soort projecten vooral om geld en macht. Dat uw perceeltje minder en minder waard wordt is uw probleem en dat van uw gezin en borg staande familie natuurlijk. Dit soort projecten legt feitelijk een bom onder veel bedrijven OOK in het Westland. De gronden staan voor 110 euro in de boeken maar op deze manier kunt u beter de laatste 0 weglaten. Maar goed laten we op een reactie van een van de bobo's van de LTO, op een reactie, wachten...

 • no-profile-image

  Jan

  Hoezo Barendse? Wat denkt u er dan aan te doen? Lidmaatschap opzeggen ?

 • no-profile-image

  Leo vd Valk

  Heren, de tuinbouw leeft langer dan 1 jaar, langer dan een crisis, langer dan de 5 moeilijke periodes die we sinds 1984 ("gasprijs omhoog, glastuinbouw ten onder") gekend hebben. Over 10 jaar hebben we heus nog steeds een florerende sector, die alleen maar door concurrentie en crisissen groot geworden is. Ook na deze periode van desastreuze rendementen agv oa de wereldwijde crisis komt weer een periode van bloei, dat is al 100 jaar zo. Alleen in die 100 jaar worden de bedrijven almaar moderner, meer ondernemend met elkaar en naar de markt en groter. Dit gaat met vallen en opstaan en helaas schoksgewijs en met de nodige pijn en (on)nodige afvallers. Het is een keiharde realiteit die hoort bij een vrije economie. Maar dit laat niet onverlet dat de overheid en organisaties hun blik op de toekomst gericht moeten houden en nu maatregelen moeten treffen om alles in 2015 en later goed geregeld te hebben. Dit kan contrasterend lijken met de problematiek van vandaag, maar is wel een bittere noodzaak voor de dag van morgen.

 • no-profile-image

  Allemaal aan wijzen dus.

  Kijk kijk.Toch nog reacties. Mij best , op de toekomst gericht. Prima. Het gaat mij erom de de LTO met al die aanwijzingen andere kwekers in de problemen brengt. Van al die zo genaamde reconstructies en herstructureringen komt maar bitter weinig terecht.Reden: het is veel voordeliger om nieuwe gebieden aan te wijzen. Valt hier en daar ook heeeeel leuk geld te verdienen met een bestemmingsplan wijziging. Het zijn vooral de zich tot de "winnaars"voelende kwekers die vinden dat er nieuwe gebieden moeten komen. Men vergeet echter dat er al zoveel gebieden verpauperen en niet volstromen dat je dan terecht af mag of er wel werkelijk behoefte is aan nieuwe gebieden.Bergerden, Runnedal en nog tal van anderen. Het lijkt wel of men denkt dat je het maar vast beter kunt hebben. Voor het geval dat je het in de toekomst eventueel nodig zult hebben. Ik vind het best dat overblijvende ondernemers van alles willen maar moet dat dan over de rug van andere kwekers.

 • no-profile-image

  Kweker

  Ben ik dan de enige die denkt: LTO waarom in godsnaam? Waarom vechten jullie al zo lang altijd voor nog meer areaal?

 • no-profile-image

  Sier de Teler

  Zonder tuinbouw hebben zij geen bestaansrecht.Vergeet verder niet dat de banken enorme bedragen uithebben staan in de glastuinbouw.Dat geld moet eens terug. Zij hopen dat dat in de toekomst gaat gebeuren. Dat de huidige telers achter blijven met onverkoopbare bedrijven is niet een zorg van het LTO. Tenminste daar heeft het meer dan alle schijn van. Het LTO staat voor de "winners" de rest is amper het vernoemen waard. Als je maar wel contributie betaald. Maar goed: er is vast wel een LTO bestuurder die dit leest . Laat die dan eens het een en ander uitleggen.....

 • no-profile-image

  Patrick

  Van glas kracht heb ik niet veel verstand. Maar het lijkt mij niet logisch allemaal. Waarom gaat LTO Noord Glaskracht het niet uitleggen aan zijn eigen achterban, of dat iemand van hun hier even reageert? Van LTO reageren soms de geiten en schapen sector vertegenwoordigers ook op het forum, en dat is heel goed en sympathiek. Kan iemand de glaskracht LTO vertegenwoordigers vragen om hier op het forum te reageren?? Het zijn toch belangenbehartigers van de achterban? Of toch niet? Zo kan ik als burger ook nog wat leren. Vooralsnog stijgt mijn vertrouwen in LTO zeer zeker niet, maar dat kan altijd nog.

 • no-profile-image

  Allemaal aan wijzen dus.

  Provinciale Staten van Noord-Brabant geeft in een provinciaal inpassingsplan zijn fiat aan een 'agro & foodcluster' met 220 hectare glas in West-Brabant.

  Verwacht wordt dat in de zes weken dat de stukken na de zomer ter inzage liggen nog protest bij de Raad van State wordt aangetekend waardoor in 2011 de definitieve beslissing valt.

  Het cluster betreft niet alleen een tuinbouwcluster. Er is ook 40 hectare ingetekend voor uitbreiding van de suikerfabriek van Suiker Unie en 45 hectare voor een bedrijventerrein voor de voedingsmiddelenindustrie en toeleveranciers van agrariërs.

  De tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM verwacht dat protest wordt aangetekend, waarna de Raad van State 6 maanden mag doen over een beoordeling. De TOM gaat niettemin vooruit met de aanleg van technische voorzieningen.

  Inderdaad van Dijk.U denkt misschien dat uw grond nog wat waard is...Dankzij dit LTO beleid is uw glastuinbouwgrond nog net zoveel waard als de particulier, die wat schapen wil houden, het waard vindt.

  Deze copy van het bovenste stuk staat op nieuws Sierteelt. Kijk eens voor de aardigheid wie hier berokken bij zijn.

 • no-profile-image

  Sier de Teler

  Vraag dat een aan het LTO zelf........ja je kunt een gesprekje krijgen. Verder doei.......wij gaan lekker verder met areaaltje bouwen. Gesteund door het LEI en de Rabo...... Het draait om geld ..geld en nog eens geld

 • no-profile-image

  Allemaal aan wijzen dus.

  Met bestemmingsplan wijzigingen kun je pas echt geld verdienen.Dat weten banken ook.....vooral de agrarische...zo wast de ene hand de andere

 • no-profile-image

  Ammerlaan

  Eigenlijk zou DE BANK gewoon moeten ingrijpen bij dit beleid van zo'n organisatie. Vraag en aanbod, hoe meer grond beschikbaar/te koop des te minder het waard is. Tuinbouw Nederland heeft andere behoefte aan meer glas, geen idee waarom LTO hier zo MEGA hard voor knokt. Leg Uit..?

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.