Home

Achtergrond 180 x bekeken

'Zorg moet terug in asielzoekerscentra'

Er moet weer medische zorg komen binnen de hekken van asielzoekerscentra.

Dat stelde dinsdag de MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD). Directe aanleiding voor het pleidooi is het overlijden op 27 juni van een zwangere Somalische vrouw in een asielzoekerscentrum in Leersum.

Volgens de brancheorganisatie heeft dat incident pijnlijk duidelijk gemaakt dat het huidige systeem, waarbij medische zorg in asielzoekerscentra van buiten wordt gehaald, risico's met zich meebrengt. "Dit drama staat niet op zich en is een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen in de wijze waarop de zorg in azc's nu is geregeld.''

Het is volgens de MOgroep een politieke keuze geweest om de kosten van de opvang van asielzoekers zo laag mogelijk te houden. Asielzoekers die medische verzorging nodig hebben, moeten om die reden zo veel mogelijk binnen het reguliere zorgsysteem worden geholpen. Daarom hebben azc's sinds vorig jaar geen vaste artsen meer.

Asielzoekers moeten nu zelf het initiatief nemen om een arts van buiten te laten komen. Het uitgangspunt van dat systeem is volgens de MOgroep op zich niet verkeerd, maar houdt onvoldoende rekening met tal van problemen en cultuurverschillen. Op die manier worden onaanvaardbare risico's genomen, stelt de brancheorganisatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.