Home

Achtergrond 319 x bekeken

Zoektocht naar oude voorjaarsbolgewassen

De Hortus Bulborum in Limmen doet weer een beroep op het bloembollenvak om de collectie oude voorjaarsbolgewassen verder uit te kunnen breiden.

Eerdere aanvragen in het verleden hebben de stichting bepaald geen windeieren gelegd. Alleen de collectie tulpen groeide van 1.760 in 2005 naar meer dan 2.600 verschillende cultivars en species in 2010. De verzameling van de museale bollentuin omvat momenteel ruim 4.200 verschillende cultivars en species van de groepen Tulipa, Narcissus, Hyacinthus orientalis, Fritillaria en Crocus vernus en C. chrysanthus alsmede nog wat ander bijgoed. De Tulipa- en de Crocus vernus collectie behoren voor wat de soort betreft tot de Nationale Plantencollectie.

De gehele collectie van de Hortus is als zodanig ook opgenomen in dezelfde nationale collectie als de meest unieke en gedocumenteerde verzameling van voorjaarsbolgewassen in ons land. De stichting zoekt in het bijzonder naar cultivars en species uit de vier belangrijkste hoofdgroepen van haar collectie: tulpen, narcissen, hyacinten en Fritillaria (zoals keizerskronen en aanverwanten). Doel van de stichting is overigens niet alleen hele oudjes voor het nageslacht te 'redden' maar evenzeer een compleet beeld te geven van de ontwikkeling van de tulp en de andere voorjaarsbolgewassen vanaf het moment dat ze in onze contreien werden geïntroduceerd.

Van de laat zestiende eeuwse Tulipa 'Duc van Tol Red and Yellow', Narcissus 'Roman Double' en Fritillaria persica (de laatste twee zijn op zijn vroegst gedateerd tot 1576) tot heden. Voor de ene is opa’s tulp een oudje, voor de ander pas als het soort de eerbiedwaardige leeftijd van meer dan honderd jaar heeft bereikt.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.