Home

Achtergrond

Zilte aardappelproef succesvol verlopen

Uit de proef met zilte aardappelen op Texel blijkt dat aardappelplanten in staat zijn knollen te ontwikkelen, terwijl ze geen zoet water krijgen.

Dit meldt Marc van Rijsselberghe van de Texels Milieuvriendelijke Natuurproducten (TMNP).

De oogst van zilte aardappelen ging gisterochtend van start. "Wij waren al heel blij dat het een aantal aardappelplanten gelukt is om knollen te vormen van zilt water", zegt Van Rijsselberghe. Hij doet het onderzoek naar de teelt van zilte aardappelen in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam (UVA).

Rond het middaguur was de oogst klaar. Het veld van 20 bij 20 meter, waar even tevoren nog 96 verschillende rassen stonden, is helemaal aardappelvrij gemaakt. De oogst gebeurde in samenwerking met de aardappelveredelingsbedrijven Biemond en Fobek uit Sint-Annaparochie.
Rijsselberghe zegt dat hij blij is dat er aardappelplanten met en aardappelplanten zonder knollen zijn. "De proef is in elk geval geslaagd en er zijn duidelijke verschillen tussen de planten."

Niet alleen tussen de planten is een verschil te zien. Ook tussen de knollen is het verschil groot. "Wij hebben al een aantal aardappelen gekookt en je ziet meteen dat de schillen van de aardappel heel anders reageren", aldus Rijsselberghe.

Dan is er ook nog de smaak. Van aardappels die geteeld zijn op zilte grond kun je verwachten dat de smaak ook anders is dan die van aardappelen geteeld met zoet water. Die veronderstelling blijkt terecht. Rijsselberghe omschrijft het smaakverschil als extra karakter.

Wat er nu precies anders is aan de aardappelen wordt de komende tijd onderzocht door Arjen de Vos van de Vrije Universiteit. Hij gaat onder meer het zoutgehalte en het mineralengehalte van de aardappelen bepalen. Iemand anders gaat de teeltresultaten beoordelen.
Of er volgend jaar weer een proef komt met zilte aardappelen is afhankelijk van de resultaten die uit het onderzoek van De Vos naar voren komen. Rijsselberghe hoopt in elk geval wel op een vervolg.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.