Home

Achtergrond

Zeker negentien doden door paniek Loveparade

Tijdens de Loveparade in het West-Duitse Duisburg zijn zaterdag zeker negentien mensen omgekomen.

Tijdens de Loveparade in het West-Duitse Duisburg zijn zaterdag zeker negentien mensen omgekomen. Nog eens ruim 320 mensen raakten gewond. De doden en gewonden vielen in en bij een tunnel waar massale paniek was uitgebroken. Het feest trekt traditioneel veel Nederlanders. Maar volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is het nog niet duidelijk of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Volgens de politie ontstond de paniek toen mensen die naar boven klommen op niet daarvoor bedoelde steigers en trappen om uit de menigte te ontsnappen, daar vanaf vielen, bovenop de mensenmassa. Er is veel kritiek op de organisatie vanwege het feit dat alle festivalgangers via één voetgangerstunnel naar het terrein moesten. De autoriteiten van Duisburg zullen zondagmiddag tijdens een persconferentie tekst en uitleg geven.

Het feest werd in eerste instantie om veiligheidsredenen niet afgebroken. Pas rond middernacht werd de muziek op het grote dansfeest in het Ruhrgebied uitgezet. Volgens de politie waren er honderdduizenden bezoekers, andere bronnen reppen van 1,4 miljoen.

De laatste bezoekers verlieten het festivalterrein zondagochtend in de vroege uurtjes. Het was druk op het centraal station van Duisburg. Desondanks bleven volgens de politie verdere onregelmatigheden uit. Eerder op de avond was het station tijdelijk gesloten geweest omdat veel mensen na de paniek op de rails waren gaan lopen.

Zondagochtend bewaakte de politie de afgezette rampplek nog. Een deel van de snelweg A59 bij het festivalterrein bleef in de nacht gesloten vanwege de hulpdiensten. Na middernacht verlieten meerdere lijkwagens de plek des onheils. In de ochtend werd de snelweg weer vrijgegeven. De rampplaats bleef gesloten voor onderzoek.

's Nachts kwamen de eerste mensen hun medeleven betuigen aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.