Home

Achtergrond 209 x bekeken

ZON en Spaans Unica willen samenwerken bij afzet

ZON en het Spaanse Unica onderzoeken de mogelijkheden tot samenwerking bij de verkoop van groente en fruit.

Samenwerking moet leiden tot een uitgebreider productpakket, en de mogelijkheid jaarrond te leveren. De Venlose coöperatie ZON telt 400 telers en is goed voor een omzet van 261 miljoen euro per jaar. Unica houdt kantoor in de belangrijke Spaanse productieregio Almería. Unica is een bedrijf samengesteld uit vijf coöperaties die samen 140.000 ton groente en fruit produceren.

Bij Unica zijn 900 telers aangesloten en die goed zijn voor een omzet van 139 miljoen euro. Unica produceert deels dezelfde producten als ZON, zoals tomaten en komkommers, maar ook producten die ZON niet teelt zoals watermeloenen. Unica zegt in de Spaanse media nog te spreken met andere samenwerkingspartners in de VS en Israël.

Volgens een woordvoerder vergroot de samenwerking de positie van ZON bij de detailhandel enorm. "De detailhandel groeit en wil zaken doen met een partij die jaarrond kan leveren. Nederland verscheept bijvoorbeeld in de zomer tomaten naar Spanje, terwijl Spanje in de winter tomaten naar Nederland stuurt. Samen kunnen we jaarrond de klant bedienen."

Bij het onderzoek wordt rekening gehouden met de eisen van de Nederlandse en Spaanse mededingingsautoriteiten. Eerder dit jaar liep een poging tot samenwerking tussen Fruitmasters en ZON op niets uit, maar volgens ZON staan de samenwerkingsplannen met Unica hier los van. "Met Unica wil ZON ook geen fusie. Dat is zelfs in Nederland te complex gebleken."

Of registreer je om te kunnen reageren.