Home

Achtergrond

Wisselende beeld tulpenoogst

In alle tulpenteeltgebieden draaien de rooimachines op volle toeren en is hier en daar ook al een groot deel van de oogst in de schuur beland voor de verwerking.

Afhankelijk van de teeltgebieden wordt vastgesteld dat de oogst een wisselend beeld toont, maar gemiddeld te noemen is en in ieder geval niet is te vergelijken met vorig jaar toen de bollen zwaar over de mand liepen.

Dat het dit keer een wat mindere oogst is, kan als positief worden beschouwd want hiermee kan de handel een stuk beter uit de voeten. Ondanks de mindere oogst staat er echter wel wat prijsdruk op de dikkere maten zoals 12-op, waaruit valt op te maken dat de broeierij ook met kleinere (en veelal goedkopere) maten goede resultaten denkt te bereiken.

Wat betreft de rooi-omstandigheden is het op dit moment allemaal een beetje dubbel door de wisselende weersomstandigheden. Pakweg een week geleden waren er in bijvoorbeeld Zeeland nog kwekers die voor de rooimachines uit de trekkers met giertanks lieten rijden om de gortdroge percelen te besproeien voordat er werd gerooid. Enerzijds omdat men door het enorm stuiven amper kon zien waar men reed en anderzijds omdat men toch wel graag wat zand aan de bollen wil hebben om beschadigingen te voorkomen. Nu het echter een paar dagen fiks heeft geregend liggen de kaarten weer wat anders, want bij teveel nattigheid neemt ook de kans op zuur toe. Supersnel drogen van de gerooide bollen lijkt hierbij vooralsnog de enige adequate oplossing.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.