Home

Achtergrond 191 x bekeken

Windenergie op zee stevent af op nieuw record

De bouw van windturbines op zee laat een sterke groei zien.

De EWEA, de Europese Wind Energie Associatie, meldde dinsdag dat in de eerste helft van dit jaar 118 nieuwe windturbines zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en met een totale capaciteit van 333 megawatt. In heel 2009 was dat 577 megawatt en volgens de EWEA stevent de offshorewindindustrie in Europa dit jaar af op een nieuw record. Er zijn inmiddels ook 151 turbines geïnstalleerd, die nog niet zijn aangesloten op het net.

In totaal waren er in de eerste zes maanden zestien windparken op zee in aanbouw, waarvan een bij België, twee bij Denemarken, vijf bij Duitsland en acht bij het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder van de EWEA tekent bij de cijfers aan dat Nederland een vooraanstaande positie heeft bij het ontwerpen van windparken, maar dat ons land ook een wereldleider zou moeten zijn bij de bouw ervan.

De energiemaatschappij E.ON ontwikkelde 64 procent van de capaciteit die in de eerste helft van dit jaar werd aangesloten op het net, gevolgd door de branchegenoten DONG (21 procent) en Vattenfall (11 procent). Bij de windmolenbouwers was Siemens met 55 procent goed voor het merendeel van die aangesloten megawatten, gevolgd door Vestas (36 procent) en REpower (30,9 procent).

Volgens de EWEA hebben grote energiemaatschappijen wel middelen om te investeren in windparken op zee, maar is het voor kleine onafhankelijke bedrijven moeilijk om hiervoor geld los te peuteren. Leningen van publieke instituten zoals de Europese Investeringsbank zijn daarom van groot belang.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.