Home

Achtergrond 3 reacties

Weyls blauwe ogen

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Weyl jarenlang een spookbedrijf is geweest.

De grootste rundveeslachter van Nederland was al een jaar of tien technisch failliet, maar volgens de curatoren is door gesjoemel in de boekhouding al die tijd de onderneming in de lucht gehouden.

Het altijd uiterst gesloten bedrijf had dus inderdaad wat te verbergen. De gevolgen zijn catastrofaal. De afwijking in de jaarrekening is zo’n 45 miljoen euro, op een balanstotaal van 60 miljoen. Door de jarenlange malversaties is de schuld opgelopen tot 95 miljoen euro. Of de vele schuldeisers – met name handelaren – iets van hun geld terugzien, is zeer te betwijfelen. De bestuurders of accountant KPMG moeten dan wel aansprakelijk kunnen worden gesteld. De curatoren hebben al een claim van 30 miljoen bij twee directeuren gelegd.

De rol van accountant KPMG is zeer merkwaardig. Jaar na jaar heeft het kantoor Weyls boekhouding goedgekeurd. Volgens KPMG gebeurde de controle op basis van vertrouwen. Met andere woorden: de directie werd op de blauwe ogen geloofd. Als dat zo zou zijn, stelt een accountantsverklaring niets voor. Gezien de desastreuze gevolgen is aanvullend, zeer grondig onderzoek naar de handel en wandel van Weyl, inclusief de controle van de accountant, vereist.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  tuurlijk hebben de junior-accountants en stagiaires van KPMG door dat zo'n zaak niet koosjer (...) is. Maar ja, de directie ondertekent ieder jaar een verklaring dat zij verantwoordelijk zijn en blijven voor het aanleveren van de cijfers, dus de RA van KPMG kijkt alleen naar het (doorgaans bij dit soort onfrisse zaken niet onverdienstelijke) uurtarief wat zijzelf kunnen schrijven op hun verder ongespecificeerde rekening. Een accountantsverklaring stelt inderdaad geen ene reet voor, zéker niet van die groten als Deloitte, KPMG etc. Die hebben moeite genoeg om hun eigen hoofd boven water te houden, en zijn alleen daarmee bezig. Maar het blijft Weyl die de boel bedondert. Een doorstart nog, iemand?

 • no-profile-image

  oud werknemer

  Er gaat een beerput open, let maar eens op.

 • no-profile-image

  Koopman

  Frank Weyl heeft zelfs geen blauwe ogen..

Of registreer je om te kunnen reageren.