Home

Achtergrond 257 x bekeken

Wervelstorm brengt schade aan stallen en oogst

Een kwartiertje ongeveer, zolang duurde de wervelstorm die vandaag door het Overijsselse Weerselo raasde.

Het was genoeg om zware schade toe te brengen aan boerderijen in het dorp. Van zeker drie stallen was het dak na het noodweer weg of zwaar beschadigd. Bij melkveehouder Ter Horst in Weerselo sneuvelde het dak als gevolg van het noodweer. Foto Eric Brinkhorst

Medewerker Koroglu oogst in de brandende zon Sonata-aardbeien op het bedrijf van de Gelderse fruitteler Henk Markink. Markink teelt op stellingen, dus de langdurige droogte heeft weinig grip gekregen op het gewas. De aardbeien zijn in maart geplant en door een koud en lang voorjaar eigenlijk veertien dagen later dan normaal oogstrijp. Omdat vrijwel alle telers dezelfde achterstand hebben opgelopen, is de aanvoer groot en dus de prijzen slecht, aldus Markink. "Voor mijzelf is de schade beperkt omdat ik weliswaar deels lever bij de veiling in Zaltbommel, maar ook een fors deel verkoop via huisverkoop. Een kwestie van risicospreiding die nu goed uitpakt." In totaal teelt Markink op 1 hectare aardbeien. Een klein restant hoopt Markink de komende dagen binnen te halen, mits het weer meezit. Windschade kan nog enig roet in het eten gooien. Naast aardbeien teelt Markink rode en blauwe bessen, kersen en pruimen. Foto Ruben Meijerink

Na een weekeinde van extreem weer, dat voorafging door droogte, zijn verzekeringsmaatschappijen druk met het inventariseren van de schademeldingen. "Er komen veel schademeldingen naar aanleiding van het weer van afgelopen weekeinde binnen", zegt Marien Boersma, directeur van Agriver verzekeringen. "Het gaat om schade aan de gewassen mais, tarwe en gerst." Mais heeft vooral te lijden gehad van de harde windstoten. "De mais is gaan liggen door de harde windstoten", zegt Boersma. "Daarnaast zijn gerst en tarwe in Brabant beschadigd door hagelstenen." Op de foto platgeslagen mais. Foto AGD

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.