Home

Achtergrond 1 reactie

'Werknemers Dole pleegden omvangrijke fraude'

Dole Foods hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een zestal oud-werknemers in Nicaragua.

De werknemers zeggen door inzet van onverantwoorde bestrijdingsmiddelen onvruchtbaar te zijn geworden, maar zijn volgens een Amerikaanse rechtbank fraudeurs.

In 2007 besloot een jury dat het Amerikaanse fruitbedrijf schuldig is aan het gebruik van illegale pesticides op een bananenkwekerij in Nicaragua. Dole Foods moest 2,3 miljoen dollar aan de oud-werknemers betalen. De zaak had grote implicaties: door de veroordeling konden duizenden werknemers soortgelijke zaken aanspannen.

Volgens de advocaat van Dole Foods blijft van de zaken die werknemers uit Costa Rica, Guatemala, Honduras en Panama hebben aangespand nu waarschijnlijk ook weinig over. In totaal wordt voor 97 miljoen dollar aan compensatie geëist tegen Dole Foods, meldt persbureau Reuters. Dole Foods spreekt van een Midden-Amerikaanse samenzwering.

De rechter die de werknemers verdedigde heeft een aantal mensen betaald om zich voor te doen als slachtoffers, waardoor Dole Foods niet in staat is geweest zich te verdedigen, aldus rechter Victoria Chaney. Volgens Chaney is het mogelijk dat daadwerkelijk slachtoffers zijn gemaakt, maar dat het onmogelijk is na te gaan wie werkelijk op de plantages werkten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Is in die landen heel normaal !!

Of registreer je om te kunnen reageren.