Home

Achtergrond 3 reacties

'Werken met schapenwol kan gevaarlijk zijn'

Werken met ruwe schapenwol kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Daarom moeten mensen die ermee werken een mond-neusmasker dragen om ze te beschermen tegen een mogelijke infectie. Dat raadt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) aan, zo liet de dienst vandaag weten. Ook zou publiek moeten worden voorgelicht over mogelijke risico's van contact met schapen en onbehandelde wol.

Schapen kunnen via wol diverse bacteriële en virale infecties overdragen op de mens, aldus de nVWA. Een aantal bacteriën kan mensen infecteren via stofdeeltjes in de lucht. Deze stofdeeltjes komen in de lucht tijdens bijvoorbeeld het scheren of slachten van schapen. Er is volgens de nVWA geen praktisch toepasbare testmethode beschikbaar die bedrijven kunnen gebruiken om een besmetting van de schapen met deze bacteriën vast te stellen.

De nVWA bestaat uit de Algemene Inspectiedienst (AID), Plantenziektenkundige Dienst (PD) en Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In 2012 vormen deze inspectiediensten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) één nieuwe organisatie. Als voorbereiding op de fusie hebben de PD, de AID en de VWA hun organisaties bijeengebracht tot een tijdelijke werkorganisatie van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. In juridische zin blijven de PD, AID en VWA bestaan tot de fusie is voltooid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapen

  Te veel van dit soort berichten schrijven zal ook wel een ziekte zijn.

 • no-profile-image

  Leen

  Had de Smaakpolitie ook niet in dit conglomeraat opgenomen moeten worden? Als je de TV geloven moet maakt de laatste schakel er de grootste rotzooi van.

 • no-profile-image

  wiljan

  volgens mij moeten we zachtjes aan in een lucht dichte kas gaan wonen en moet alles maar uit een fabriek komen en niks vanuit de landbouw meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.