Home

Achtergrond 213 x bekeken

Wereldzuivelhandel trekt verder aan

Er is in het eerste kwartaal van 2010 aanmerkelijk meer zuivel in de wereld afgezet dan in in dezelfde periode in 2009. Dat gold vooral voor kaas en mager melkpoeder. Dit blijkt uit cijfers van Productschap Zuivel.

Vooral de VS herstelde zich en won marktterrein terug van Nieuw-Zeeland. Ook de EU deed het beter dan vorig jaar.

Landen als Australie en Argentinie zagen hun zuivelexport juist afnemen. De oorzaak lag in een dalende melkaanvoer.

De mondiale kaashandel steeg het eerste kwartaal van 2010 met 15 %. Die stijging kwam vooral voor rekening van de VS (plus 69 %) en in mindere mate de EU (plus 17 %). Nieuw-Zeeland zette nauwelijks meer kaas af (plus 1 %).

De VS herstelde zich ook met de boterexport (plus 88 %). De EU deed het ook niet slecht met een plus van 16 %. Nieuw-Zeeland kon daarentegen niet profiteren van de aangetrokken boterhandel. Daar nam het exportvolume af.

Nieuw-Zeeland wist met mager (plus 15 %) en niet-mager (25 %) melkpoeder wel te profiteren van de aangetrokken wereldzuivelhandel. Dat gold ook voor de VS en de EU.

Vooral de Europese exportstijging van mager melkpoeder springt in het oog. Die export lag namelijk ruim dubbel zo hoog als in het eerste kwartaal van 2009. Vooral Belgie en Polen maakten het bont. In Nederland nam de export van mager melkpoeder ook toe, zij het bescheidener.

prognose:

verdere groei mondiale handel

Of registreer je om te kunnen reageren.