Home

Achtergrond

Wellink krijgt maand om zich te bewijzen

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) kan even rustig ademhalen.

Hij krijgt een maand de tijd om te laten zien dat hij kritiek op het optreden van DNB rond de failliete DSB Bank ter harte heeft genomen en in staat is de toezichthouder daadkrachtiger te laten functioneren.

Alleen de PVV eiste vandaag in de Tweede Kamer het onmiddellijke vertrek van de bankpresident. SP en GroenLinks stelden dat het Wellink zou sieren als hij zelf vertrekt, maar ze steunden niet een oproep aan minister Jan Kees de Jager (Financiën) om hem weg te sturen.

Met brede steun in de Kamer benadrukte De Jager dat de werkwijze van toezichthouder DNB flink moet veranderen. "Het moet assertiever, het moet doortastender, natuurlijk altijd zorgvuldig, maar je moet ook aanpakken en doorpakken'', zei De Jager over de door hem gewenste cultuur bij DNB. Volgens hem beseft de voltallige leiding van DNB dat ook.

De commissie onder leiding van professor Michiel Scheltema oordeelde deze week hard over het optreden van DNB bij de vergunningverlening aan DSB in 2005 en het toezicht in de jaren erna. DSB ging vorig najaar failliet, volgens Scheltema overigens vooral door wanbeheer van directeur Dirk Scheringa.

Wellink erkende woensdagavond tijdens een gesprek met de Tweede Kamer dat DNB meer en beter had kunnen optreden. Hij bood namens zijn organisatie verontschuldigingen aan. Tot ergernis van de Kamer moest er wel eerst flinke druk op hem uitgeoefend worden.

De Jager vroeg donderdag in een debat over het rapport van Scheltema begrip voor de positie van Wellink. Volgens De Jager is de aarzeling van de bankpresident te verklaren door de juridische gevolgen die zijn woorden kunnen hebben. Met het rapport in de hand worden de messen op advocatenkantoren geslepen, zo maakte de minister duidelijk.

Hij hield de Kamer wel voor dat de aarzeling bij Wellink geen belemmering mag zijn om de noodzakelijke cultuurverandering bij DNB voor elkaar te krijgen. Een groot deel van het parlement is daar heel sceptisch over. De Jager heeft Wellink echter "een hele stevige stap'' zien maken met de kritische zelfreflectie.

Verschillende partijen willen dat Wellink ook zijn fouten erkent bij de verkoop van ABN Amro en bij het debacle rond de IJslandse internetbank Icesave. De parlementaire commissie-De Wit was bijzonder kritisch over de rol van DNB in deze dossiers. Tot op heden heeft Wellink afstand genomen van de hardste conclusies.

De Jager maakte aan het einde van het debat excuses namens de politiek voor de fouten die door de overheid zijn gemaakt rond de ondergang van DSB. "In algemene zin vind ik, namens de politiek, dat veel dingen niet goed zijn gegaan.'' Door het faillissement zijn vele spaarders gedupeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.