Home

Achtergrond

Week 27: vriendelijk marktbeeld

De binnenlandse vraag naar kuikenvlees was de laatste weken zeker niet slecht en voor deze week geldt, dat het vriendelijke beeld doorzet. De versmarkt oogt soms zelfs wat hectisch en de prijzen vertonen verder opwaartse tendensen.

De consumptie zou in Nederland op een heel behoorlijk niveau liggen en hoewel de vakantie zo langzaamaan voor de deur staat, blijven slachters en handelaren, ondanks vertrekkende vakantiegangers, toch nog redelijk optimistisch gestemd.

Niet enkel het mooie weer van dit moment speelt voor wat betreft de binnenlandse consumptie een belangrijke rol, maar ook het lopende Wereldkampioenschap voetbal draagt zeker bij aan een verder oplopende consumptie van (pluimvee)vlees. Een enkele slachter meldde hierbij overigens wel dat een product als drumsticks, een typische televisie knabbel, vorige week bijvoorbeeld niet aan te slepen was en dat daar nu toch wel een beetje de rem op zit.

Gezien de vraag van andere Noordwest Europese landen naar vers kuikenvlees, zou ook de consumptie in Duitsland, België en Frankrijk zeker niet slecht zijn. Slachters en handelaren verwachten wel dat de vraag met de start van de uittocht van vakantiegangers wat zal afnemen, maar de markt zal zeker niet instorten, omdat er enerzijds dit jaar naar verwachting meer Nederlanders de vakantie in eigen land zullen doorbrengen en anderzijds doordat het aanbod vermoedelijk wat lager gaat uitvallen.

De opzet van vleeskuikens lag in mei jl. ongeveer 3% onder die van april en dat zou betekenen dat ook het aanbod, vanuit Nederlandse productie vanaf begin juli ongeveer 3% lager gaat uitvallen. Daarnaast groeien de kuikens wat minder snel tijdens warmere weersomstandigheden en ook dat heeft uiteraard effect op het uiteindelijke aanbod in pure kilogrammen.

De afzet van diepgevroren kuikendelen zou op onderdelen momenteel wel wat minder positief ogen, want vooral de vraag vanuit Oost Europese landen zoals Roemenië naar kuikenbouten zou wat stageneren. De prijzen van deze soort stabiliseren nu op ongeveer € 1,10/kg, maar doordat de versvraag op dit moment heel goed is en er nauwelijks nog product wordt ingevroren, kan de markt de wat mindere afzet van diepgevroren product redelijk goed opvangen. Overigens ligt de afzet van diepgevroren hele kuikenpoten weer wel op een heel behoorlijk peil.

Al met al blijft het marktbeeld dus vriendelijk van toon, waarbij wel opvalt, dat er blijkbaar geen ruimte is voor verder oplopende levendprijzen, want die stabiliseren voor zowel de “vrije” kuikens (€ 0,96/kg) als voor de contractgebonden kuikens (€ 0,72/kg).

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.