Home

Achtergrond 213 x bekeken

Week 27: markt blijft tegenvallen

Het beeld op de markt van eieren blijft behoorlijk tegenvallen. De vraag is niet bijzonder en de prijstendens is opnieuw verder neerwaarts gericht. Het is een tijd geleden dat de prijzen van de eieren op vergelijkbare niveaus lagen, want wij moeten terug tot april 2005 om het huidige prijspeil terug te vinden. Het blijft wat eentonig en vervallen in herhalingen, maar de oorzaak moet toch vooral gezocht worden in het ruime aanbod in combinatie met de tegenvallende consumptie.

Daar komt nog bij dat het huidige weer ook niet meewerkt. Aanbieders die qua vraagprijs ook maar iets te hoog in de boom klimmen, krijgen al snel nul op rekest, omdat de vragende partij de eieren voor het uitzoeken heeft. Dat heeft uiteraard een drukkend prijseffect, waardoor de meeste verkopers nu wat sneller met lagere biedingen akkoord gaan, om te voorkomen dat men met de eieren blijft zitten.

De oplossing voor de huidige situatie zou dus in het beperken van het aanbod liggen en er zullen best veel pluimveehouders zijn die de dieren vervroegd zouden willen ruimen, omdat het voer al snel duurder is, dan de eieren momenteel opbrengen. Probleem hierbij is dat er niet genoeg slachtcapaciteit is en dat blijkt ook wel uit de prijzen die de kippen nog opbrengen, want die liggen op een bedroevend laag peil.

De industrie zou ook niet meer zo actief zijn en de meeste verwerkers zitten op dit moment behoorlijk vol met eieren. Als men nu nog maar enige ruimte zou hebben om eieren af te nemen, zal men mogelijk verder afwachten op nog lagere prijzen.

Enkel lichtpuntje vormt de vraag en afzet naar derde landen, want vanwege het huidige lage prijspeil, loopt deze steeds verder op.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.