Home

Achtergrond 162 x bekeken

Week 26: tegenvallend marktbeeld

Het tegenvallende beeld van de laatste weken op de markt van eieren zet deze week verder door. Zoals vorige week ook al gemeld werd, hangen er behoorlijk wat eieren boven de markt en dat geldt zeker ook voor deze week. Het is duidelijk dat dit opnieuw gevolgen heeft voor de prijstendens, want die is opnieuw neerwaarts gericht. Dit laatste geldt voor vrijwel alle soorten eieren.

De grootste oorzaak van het huidige tegenvallende marktbeeld moet toch wel in het aanbod gezocht worden. Dit is tamelijk ruim van omvang en wanneer de consumptie redelijk op peil zou liggen is dat nog niet een probleem, maar deze valt bijzonder tegen.

De huidige weersomstandigheden in aanmerking nemen, zal het niet echt veel warmer moeten worden, want de diverse marktpartijen zullen dan geen trek meer hebben om met de eieren te blijven zitten. Men zal dan sneller geneigd zijn met een bieding akkoord te gaan en het moge duidelijk zijn dat dit een verder prijsdrukkend effect zal hebben.

Bij de huidige marktsituatie, met dus verder dalende prijzen, worden er wel veel eieren richting industrie gereden. Dit marktsegment spint garen bij het huidige prijspeil en het seizoen in aanmerking nemende, met een oplopende consumptie van ijs en salades, komt dit voor de verwerkers uiteraard niet slecht uit.

Hier zitten voor de pakstations dan wel weer wat mogelijkheden, maar het prijspeil ligt op een behoorlijk laag niveau. Bijkomend effect is, dat het niet lang zal duren voordat de verwerkers vol met eieren zullen zitten en dat zal straks verderop deze maand en in augustus voor de pakstations zeker merkbaar worden.

De export van eieren naar derde landen blijft een klein lichtpuntje, want de interesse vanuit het Midden Oosten en Afrika voor Europese eieren neemt verder toe, als gevolg van de dalende prijzen en de koersverhouding van Euro ten opzicht van de Dollar. Dit betreft vooral een wat oplopende vraag naar S en M eieren, waardoor de markt qua volume wel wat ontlast zal worden.

AL met al, een behoorlijk tegenvallend marktbeeld, waarbij de “vrije” marktprijzen dus behoorlijk inzakken. Marktpartijen die enkel op contractbasis leveren zullen mogelijk nog redelijke rendementen behalen, maar partijen die enkel op de “vrije” markt opereren maken duidelijk minder goede tijden mee.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.