Home

Achtergrond 243 x bekeken 1 reactie

Waterdicht contract toch lek

Een contract met een melkfabriek heeft weinig waarde als het financieel misgaat.

Melkveehouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun zuivelfabriek de melk ook ophaalt en niet van de ene op de andere dag zegt: ‘nu even niet’. Melk is nu eenmaal bederfelijk en na een paar dagen zit de tank vol. Minstens zo belangrijk is dat de afgeleverde melk ook betaald wordt. In principe is dat geregeld in contracten tussen melkveehouder en zuivelfabriek, bij coöperaties via het lidmaatschap. In Nederland is dat allemaal goed geregeld en in die zin is de aanbeveling van de High Level Group voor betere contracten voor ons land nauwelijks van toepassing.

Toch kan het misgaan, zoals deze maand bij zuivelaar Lyempf. Kort na de overname door een Grieks bedrijf rollen een paar lijken uit de kast en blijkt het bedrijf op de rand van de financiële afgrond te balanceren. Een van de noodgrepen: later uitbetalen van melkgeld aan leveranciers. Dat gebeurt terwijl er een hard contract ligt, met een melkprijs die hoger is dan van concurrenten.

Boeren die lid zijn van het Zuid-Duitse Allgäuland hebben een flink lagere melkprijs ontvangen en hebben massaal opgezegd. In 2009 draaide de zuivelaar een megaverlies. Alleen door de lange Duitse opzegtermijn van twee jaar kunnen de leden nog niet weg en is het bedrijf nog niet failliet. De Franse zuivelaar Entremont verkeerde in financiële problemen en is uiteindelijk dit jaar overgenomen door de coöperatieve zuivelaar Sodiaal.

Gemeenschappelijk kenmerk: de uitbetaalde melkprijs is hoger dan het bedrijf waar kan maken. Dat is altijd slecht beleid en soms gaat het zelfs samen met boekhoudkundige trucs om de balans op te poetsen.

De conclusie: blijven opletten en verder kijken dan alleen de melkprijs van vandaag. Niet alleen voor degene die een andere afnemer zoekt, maar ook bij de huidige afnemer. Naast het risico van schommelende melkprijzen is een ander risico actueler dan ooit: waterdichte contracten kunnen zo lek blijken als een mandje.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    wim

    Dat krijg je als je het onderste uit de kan wilt. en ik wil boerderij nog een tip geven
    als jullie een onafhankelijk blad zijn en de hoogste grondprijzen publiceerd, publiceer dan ook de percelen met de laagste grondprijs.
    De groeten uit vorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.