Home

Achtergrond 1 reactie

Wat is beter: sproeiboom of kanon?

Een sproeiboom heeft als voordeel dat de verdeling in de breedte optimaal is. Bovendien is de druppelgrootte kleiner. Anderzijds is de intensiteit in millimeters per uur onder de sproeiboom hoger dan onder de donderbui van een kanon. Daardoor is de gift per keer met een sproeiboom maar maximaal 15 millimeter, terwijl dat bij een kanon tot 30 millimeter kan zijn.

Sproeibomen zijn er tot 70 meter breed en kosten al gauw €20.000 meer dan een kanon. Sproeibomen kunnen mooi vierkant beregenen, maar zijn lastiger te verplaatsen dan een kanon.

Wel heeft een sproeiboom, net als een centerpivot, door de lagere werkdruk een lagere energiebehoefte dan een kanon. Zo’n 25 procent minder dan een kanon. Volgens de voorbeeldberekening in Boerderij nr. 32 van 11 mei 2010 betekent dat een besparing van €4 tot €7 per hectare bij een gift van 25 millimeter.

Eén reactie

  • no-profile-image

    arie maas

    de 15 mm genoemd in het verhaal is niet helemaal correct we hebben hier een paar 72 meter bomen van een engelse firma met deze bomen geven we gemiddeld 27 mm met een gemiddelde oppervlakte per 18 uur van 5 ha (een trek)kunnen dit makkelijk opvoeren naar 35 mm/ha

Of registreer je om te kunnen reageren.