Home

Achtergrond

Warmwaterbehandeling bestrijdt plaag in leliebollen

Een warmwaterbehandeling blijkt effectief te zijn bij de bestrijding van bladaaltjes, bollenmijten en wortellesie-aaltjes in de lelieteelt.

Dat blijkt uit onderzoek van PPO Bloembollen. Wortellesieaaltjes, bladaaltjes en bollenmijten zijn partij-overdraagbare plaagorganismen die in de teelt van lelies regelmatig voorkomen.

Een warmwater behandeling van 2½ uur bij 41°C in water, in combinatie met 1 dag voor- en nawarmte bij 20°C is effectief gebleken. Als leliebollen zwaar zijn aangetast door wortellesie-aaltjes is een warm waterbehandeling van 2½ uur bij 43°C in water, in combinatie met 2 of 3 dagen voor- en nawarmte bij 20°C noodzakelijk. Er is dan wel opbrengstderving in de vorm van een lager oogstpercentage en oogstgewicht en er is een grotere kans op dubbelneuzen.

Een warme luchtbehandeling van 24 uur bij 43°C is eveneens een effectieve methode om wortellesie-aaltjes, bollenmijten en bladaaltjes in lelieplantgoed te bestrijden. Deze behandeling is echter schadelijker dan de warm waterbehandeling bij 41°C. In de praktijk bleek een warm waterbehandeling bij 41°C in combinatie met voor- en nawarmte goed uitvoerbaar.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.