Home

Achtergrond 206 x bekeken

Warmte zorgt voor bloei lichtgevende algen

Het warme zomerweer van de afgelopen weken heeft geleid tot massale bloei van de zeevonk, een lichtgevende algensoort die de branding van de zee in het donker kan doen oplichten.

Dat heeft onderzoeksinstituut Imares, onderdeel van de Wageningen Universiteit, donderdag gemeld. De zeevonk wordt vaak aangezien voor vervuiling van het zeewater, maar het is volgens Imares een natuurlijk verschijnsel dat vooral optreedt bij kalm en warm weer in juni en juli. Bij gunstige weersomstandigheden stijgen de algen massaal op naar het zeeoppervlak.

De zeevonk is een eencellige alg met een diameter van 0,5 tot 1 millimeter. Het breken van de golven op de kust brengt bij de alg een chemische reactie teweeg waardoor die licht gaat geven. Vermoedelijk schrikken de algen zo hun natuurlijke vijanden af zoals bijvoorbeeld garnalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.