Home

Achtergrond

WK-titel niet meer dan een leuke opsteker

Mocht Oranje wereldkampioen worden zal de euforie in ons land groot zijn, maar ook van korte duur.

En wij Nederlanders worden van de opsteker maar "marginaal gelukkiger''. Dat stelde geluksprofessor Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit dinsdag.

"De euforie duurt niet lang. De avond van de wedstrijd en in ieder geval nog de dag erna, maar dan is het meestal wel afgelopen. Mensen zullen denken: 'Ik heb een leuke dag gehad.' Dat tikt mee in de waardering van het leven, maar dat zal maar een marginale bijdrage leveren aan een gelukkig leven'', zei Veenhoven.

De voetbalgekte is niet kenmerkend voor ons land alleen, het is een internationaal verschijnsel. De geluksprofessor, die het Nederlands elftal dinsdagavond ook aanmoedigt, noemt de feeststemming rond het voetbal een collectief ritueel. "Het is even een bevestiging dat we er zijn. Sinterklaas is ook zo'n ritueel, net als Bevrijdingsdag. Het is goed voor de mensen.''

Het zou saai worden, als het alleen bij de geijkte uitspattingen bleef. "Daarom zitten er altijd wat onverwachte dingen tussendoor. Dat kan de kermis zijn, maar ook de Tour de France. Er is wat dat betreft in zekere zin sprake van concurrentie.'' Daarnaast zijn mensen volgens hem altijd in voor iets leuks want "anders wordt het leven een beetje saai''.

Dat juist het voetbal zich leent voor een collectieve vreugdeuitbarsting, is eenvoudig te verklaren. "Voetbal is sowieso beter geschikt dan een wedstrijd vissen. Aan voetbal is veel te zien en er kan zich een cultuur rondom ontwikkelen met een carnavalskarakter'', meent Veenhoven. Dat veel mensen zelf voetbal spelen, draagt daar ook aan bij. Veenhoven trekt zelf geen carnavalesk oranjepak aan, maar moedigt 'onze jongens' wel op de bank aan met een biertje in zijn hand.

Of een wereldtitel kan helpen bij de sfeer rond de onderhandelingen van een kabinet? "Ik denk het nauwelijks, hoor, maar het is leuk voor ons allemaal. Zeker weten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.