Home

Achtergrond 479 x bekeken 1 reactie

'Vrouwtje bloot, handel in de goot'

In het vak is het een gevleugeld gezegde: 'Vrouwtje bloot, handel in de goot'.

En daar ziet het in deze warme periode ook alleszins naar uit. Een warme week deed de bloemenprijzen geen goed, al zijn er grote verschillen waarneembaar tussen de verschillende productgroepen. In totaal werden op de veilingen ruim 21 miljoen bolbloemen aangevoerd voor gemiddeld € 0,26.

Het was een aanvoerdaling van een kleine 10 procent met een gemiddelde van 3 cent meer vergeleken met een week eerder. Het aanvoerpeil ligt vrijwel gelijk aan vorig jaar en hetzelfde geldt voor de prijzen, maar wel met grote verschillen in ontwikkeling tussen de producten. Op dit moment is het in vrijwel geheel Europa heet en het heeft er alle schijn van dat dit nog even aanhoudt. Afgelopen week werd bewezen dat er teveel tulpen stonden. De aanvoer halveerde naar ongeveer 1,4 miljoen stuks en de gemiddelde prijs kwam uit op € 0,11.

De bollensector zit momenteel in de piek van de oogstperiode en het grote speculeren op de oogstverwachting is dus losgebarsten. De eerste lange termijndeals voor komend seizoen zijn alweer afgesloten op een prijsniveau waar iedere broeier en verkoper van kan blijven. En dat is een gezonde ontwikkeling.

Arie in t Veld

Eén reactie

  • no-profile-image

    flippo simpel

    Vroeger zeiden we altijd" Hoe heter hoe beter" of niet dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.