Home

Achtergrond

Voorstellen voor eisen aan monster in residu-onderzoek

Vier Rusland-erkende Nederlandse residulaboratoria werken voorstellen uit voor onder meer onafhankelijke monstername.

Dat moet de waarde van veiligheidscertificaten voor residuen voor Rusland verhogen. Nu is allerminst zeker dat de onderzochte monsters werkelijk betrekking hebben op de geleverde partij, omdat over de monstername geen regels bestaan.

Volgens het Grond, Gewas en Milieu Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen moeten de voorstellen half augustus klaar zijn. Het Zeeuwse laboratorium werd eerder deze maand op de zwarte lijst gezet door Rusland. Het bedrijf laat weten daarover een brief te hebben ontvangen. De Russische ban is aangevochten bij de Europese Commissie. Vier van de zes gemelde overschrijdingen betreft partijen die het lab niet heeft gekeurd.

Het Zeeuwse laboratorium is het tweede lab dat in korte tijd door Rusland in de ban is gedaan. In februari ontving TNO Blgg AgriQ uit Wageningen een brief van Russische autoriteiten over de plaatsing op een zwarte lijst. Ook dit Wageningse bedrijf verweerde zich tegen het besluit. Navraag leert dat TNO Blgg AgriQ nog altijd niet mag controleren voor de Russische markt.

Eerder deze maand brachten de vier Nederlandse laboratoria een voorstel in voor een nieuw protocol voor monstername en residumeting. Volgens handelskoepel Frugi Venta ging deze op enkele punten te ver. "Het moet werkbaar blijven", stelt de koepel.

Of registreer je om te kunnen reageren.