Home

Achtergrond 613 x bekeken

Vlies eierschaal goed voor de huid

Het vlies aan de binnenkant van een eierschaal kan de menselijke huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Het vlies is daarom geschikt om er onder meer antirimpelcrème en brandwondenzalf van te maken. "Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eiervlies gezondheidsbevorderende stoffen bevat'', aldus directeur ir. Alex Fitié van het Wageningse kennisbedrijf Feed Innovation Services (FIS). Zijn bedrijf heeft subsidie gekregen om uit te zoeken welke producten voor mens en dier op de markt kunnen worden gebracht. "Het vlies is een restproduct, dat nu nog wordt weggegooid'', aldus Fitié.

FIS werkt samen met het eiverwerkende bedrijf Schaffelaarsbos uit Barneveld. Dit bedrijf vermaalt onder andere eierschalen tot veevoer. Schaffelaarsbos ontwikkelt nu een techniek om het eiervlies te scheiden van de harde schaal, zodat van het vlies een apart poeder kan worden gemaakt. Ook de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer is bij het project betrokken, omdat van het nieuwe poeder naar verwachting ook producten kunnen worden gemaakt die gezond zijn voor dieren.

"Het vlies ofwel membraan beschermt het ongeboren kuiken tegen schadelijke invloeden van buitenaf, die door de poreuze schaal zouden kunnen dringen. Bewezen is nu dat de stoffen in het membraan micro-organismen afweren. Micro-organismen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor ontstekingen bij brandwonden. Een zalf op basis van eiervlies zorgt voor natuurlijke afweer, bijvoorbeeld ook tegen de vrije radicalen die rimpels veroorzaken'', stelt Fitié. De directeur verwacht dat de eierzalf in 2012 op de markt kan komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.