Home

Achtergrond 286 x bekeken 16 reacties

Vion-directeur: varkensprijs steeg te hard

De varkensprijs is na week 22 te hard doorgestegen.

"Als dat niet was gebeurd hadden we misschien de varkensprijs op € 1,50 kunnen handhaven", zegt directeur inkoop Peter van Balkom van Vion. Volgens van Balkom is er rond deze tijd vrijwel ieder jaar een terugval in de prijzen. "Alleen het is dit jaar extremer dan in voorgaande jaren."

Ieder jaar vertoont de varkensprijs vanaf week 15, 16 een stijgende tendens, om rond week 25 te gaan dalen. Dit jaar steeg de varkensprijs van Vion vanaf week 16 van € 1,32 naar € 1,57 in week 24. Dat is een stijging van 25 cent. "Die prijsstijging aan de inkoopkant werd in het vlees absoluut niet terugverdiend", zegt Van Balkom. De gemiddelde vleesprijs steeg hooguit met 18 cent. Het gevolg was dan ook dat de toch al flinterdunne marges die worden gemaakt in de vleeshandel onder druk kwamen te staan en negatief werden.

De prijsstijging van 7 cent boven de € 1,50 wekte bij de vleesinkopers een toenemende weerstand. Die prijsverhoging was in het vlees helemaal niet terug te halen. "We konden niet anders dan de afgelopen week omlaag", aldus Van Balkom. De prijsstijging van in totaal 7 cent in week 23 en 24 gebeurde vooral onder invloed van de Duitse markt. Vion ging mee in die prijsverhoging. "Als de prijsstijging toen gematigd was gebleven hadden we met z’n allen misschien de prijs kunnen handhaven op € 1,50."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  tip voor de slachterij: maximaal plus 2 en maximaal -2 per week
  gevolg geen paniek zaaien,
  geen varkens vasthouden,
  geen varkens eerder leveren,
  slachterij tevreden,boer tevreden
  en hiernaast zal er zekers een markt conforme prijs neergezet moeten worden !! en niet de macht te misbruiken vion!!

 • no-profile-image

  Boertje

  grote marktspeler : dat zeggen ze al 20 jaar en nog blijven ze het zeggen.
  Als Cooperatie moeten zij niet als eerste zakken . Dan moeten zij meer vragen aan de supermarkten. Door Vion is de ganse Europese marktstijging en een beetje inkomensherstelling kapot gemaakt ; zij zijn als eerste en enige in Europa gedaald . Het wordt tijd dat zij hierover worden afgestraft door hun aandeelhouders nl. : de Hollandse varkensboeren !!!!

 • no-profile-image

  boertje

  je hoeft ook niet aan vion te leveren, of lid te zijn van de zlto. als je dat wel bent moet je je invloed niet hier uitoefenen maar binnenkamers, als dat niet lukt. zoek maar een andere afnemer

 • no-profile-image

  Biggenfokkertje

  Zeer slechte marketing van de slachterij is de oorzaak van deze verlagingen, in plaats van elkaar als haantjes van de hoogste stok af te jagen, kan men beter onze, met zorg geproduceerde kwaliteits producten af zetten.
  Nu lijkt het wel of onze kwaliteiten van de primaire sector in de schappen gedumpt wordt besmeurd met ZLTO en VION haantjes kak.
  Onkunde van vleesverkopers is nog nooit zo duidelijk zichtbaar geweest.

 • no-profile-image

  speelbal

  wat een gelul door die van balkom , als varkenshouder worden we altijd al als sluitpost gebruikt eerst alle opbrengsten - de door vion gemaakte kosten , wat overblijft is voor de boer , laat hij het maar eens omdraaien en zijn afnemers duidelijk maken dat de varkenshouder dat vion de varkenshouder 5 cent meer moet geven en dat ze dat moeten doorberekenen naar de afnemer !!!!

 • no-profile-image

  puntjepuntje,nispen

  ik weet niet of je die van balkom van vion wel eens gesproken hebt maar dan snap je wel warom hij van die achterlijke praat uit slaat.
  nee,het zijn gewoon slappe zakken,want vijf cent van de inkoop afdoen, is makelijker dan vijf meer voor je vlees vragen aan je vrienden.
  er zal een revolutie onder de varkenshouders uit moeten breken voor dat het beter wordt. als je meer dan vijftig procent markt aandeel hebt worden ze arrogant zoals je ziet,en zeker als je net als vion het in de schoot geworpen hebben gekregen,door de zlto!!!

 • no-profile-image

  boertje

  Prijs komt tot stand door vraag een aanbod. Vion zit ten gunste van zichzelf struktueel de prijs te drukken. Helaas kunnen we in NL niet zonder die grote partij, maar ik begrijp niet dat er nog boeren zijn die eraan leveren.
  Ik heb medelijden met de buitendienst medewerkers van Vion die al jaren het beleid en de prijs van van hun werkgever moeten verdedigen.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Vion is altijd de eerste die omlaag gaat en de laatste als de prijs omhoog gaat.De prijzen stijgen te snel vlg van Balkom kijk is naar de dalingen dan hoor ik hem niet.Van mij nooit geen varkens naar Vion ik eet ze nog liever zelf op.

 • no-profile-image

  arie.zevenhuizen

  is het niet zo,dat vion in de vakantietijd,veel onderdelen moeten wegvriezen,en er daarom belang bij heeft,dat dat tegen zo laag mogelijke prijzen gebeurt,ze verkopen het dus voor lage prijzen aan zichzelf,om het na de vakantie,wanneer de prijzen weer aantrekken met een leuke premie weer door te verkopen.dit geldt niet alleen voor vion,maar ook voor de andere slachterijen.

 • no-profile-image

  arie van bommel

  het gebeurt niet vaak dat vion reageert op protest van varkensboeren die het oneens zijn over de te harde daling van de varkensprijs. toen vion werd geboren werd ons voorgehouden dat er een grote en sterke speler moest komen om tegengas te kunnen geven aan de vleesinkopers. volgens mij heb ik in die jaren dat vion bestaat minder verdiend als het minium loon. ik citeer( de 7 cent boven de 1.50 wekte bij de vleesinkopers een toenemende weerstand.) bij mij wekt de 7 cent onder de 1.50 een toenemende mate van weerstand. als vion het niet beter kan als nu het geval is zou ik toch maar eens wat gaan wisselen. en dat moet je niet doen als het bijna verlenging is want je kan in de blessurentijd de wedstijd nog verliezen. ps bij mij heb je hem al verloren

 • no-profile-image

  jan de

  ik wil nog wel een keer mee maken dat vion vrijdags al bekend maak dat ze de week er op plus 5 doen, blijven dromen ik leverd aan tonnies ik heb er minder mee te doen maar vion komt altijd negatief over de sukkels

 • no-profile-image

  patrick

  Dit verhaal ömschrijft enkel dat de supers de prijs bepalen en niet De Boer nog Vion.
  De varkens komen allemaal vanuit hetzelfde land(en) dan moet de prijzen bij iedereen omhoog gaan of beneden gaan.
  Tot mijn verbazing zag ik gisteren mogelijks een reden waarom de grote zich ook niet kunnen vastbijten in een betere afzetprijs bij de afzet.
  Ik zag bv prachtig (vacum verpakt)rundsveels liggen uit Slovnie van bij een kleine grosist.
  Dus vermoedelijk worden die bij de varkens ook de nest uitgeschoten door kleine spelers die zich forceren om ertussen te komen. Want zonder
  alternatief zouden de supers wel moeten kraken dat ze dat niet doen is omdat ze alternatieven hebben. In de vleesmarkt zijn de marges filterdun maar toch business is risico en dat risico is met der tijd der jaren dat er minder spelers op de markt zijn afgenomen tot bijna nul op de kap van de producent.

 • no-profile-image

  boerke

  ik denk als wij de verkooptechnieken van vion zouden weten dat we er achter zouden komen dat er wel eens dubbele agenda`s zijn, zoals vlees te goedkoop in voorverkoop hebben, of vlees invriezen en daarna duurder verkopen. allemaal redenen om de prijs eenzijdig en dat is zeker, en ik denk ook nog onnodig te laten zakken

 • no-profile-image

  Patrick

  Magyarorszag dat is :
  - Kapuvar
  - Miskolc
  - Kaposvar
  - Debrechen
  En nog vele andere grote exportslachthuizen waar de poorten al jaren niet meer zijn geopend Bv: Gyöngyös .
  Wat mijn ogen wel geloven dat is dat nou net Srvar die ik al 17 jaar ken al haast evenveel binnenlandse en buitenlandse maffioso-eigenaars heeft gehad dan het jaartal dat ik Sarvar ken !! zelfs al een Italiaanse vrouwenhandelaar met Jaguar en chauffeur Maar goed dat men bij Vion daar geen voorbeeld aan neemt !
  En ik onderschrijf dat met mijn naam !

 • no-profile-image

  herkauwer

  Patrick, als je toch in Magyarorsag bent, kijk dan even in de stad Sarvar wil je. Daar zit een grote slachterij. Je zult er je ogen niet geloven!

 • no-profile-image

  Jan

  En zo de gehele varkensmesterij om zeep helpen, omdat de slachterij te weinig marge maakt, en wij het voor minder dan 10 euro voerwinst per afgeleverd varken moeten doen. lekker bezig VION.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.