Home

Achtergrond

Vet- en eiwitgehalten gedaald door droogte

De vet- en eiwitgehalten van de in Nederland geproduceerde melk staan onder druk.

De gevolgen van het warme zomerweer beginnen bij de melkfabrieken duidelijk zichtbaar te worden. Vooral het eiwitgehalte in de melk is de afgelopen weken flink gedaald. Met gemiddeld 3,35 procent eiwit in de melk van de leden van FrieslandCampina ligt het eiwitgehalte aanzienlijk lager dan in dezelfde periode voorgaande jaren. Ook het vetpercentage ligt onder het niveau van vorig jaar. Het cumulatieve vetpercentage per eind juni ligt met 4,347 procent nog wel hoger dan vorig jaar, toen het op 4,290 procent lag.

FrieslandCampina laat weten dat de dalende gehaltes in de melk geen productieproblemen opleveren. Gezien het volume dat de onderneming verwerkt is anticiperen op de situatie geen probleem. Ook wat betreft de weidemelk lijken er geen problemen te ontstaan nu meer veehouders hun koeien binnen houden. De norm van 120 dagen lang minimaal 6 uur beweiden is nog steeds te halen. Tijdens het opstellen van de voorwaarden is rekening gehouden met extreme weersomstandigheden als langdurige droge of natte perioden", aldus de woordvoerder van FrieslandCampina

Afgelopen week meldde kaascoöperatie Rouveen ook al een daling van de gehalten in de melk van haar leden. Daarbij liep de melkaanvoer in de afgelopen weken met zo’n 8 procent terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.