Home

Achtergrond 499 x bekeken 7 reacties

Vertrekkers laten geld FrieslandCampina liggen

Vier van de 29 FrieslandCampina-leden die een verzoek hebben ingediend bij de Dutch Milk Foundation (DMF) hebben geen vertrekbonus gekregen.

Dit meldt DMF in een toelichting op de gegevens die de stichting heeft gepubliceerd na één jaar toezicht op de naleving van de Europese fusievoorwaarden door FrieslandCampina.

Alle leden die dat wensten, konden vertrekken bij FrieslandCampina. Verzoek om te mogen vertrekken, zijn in het voorbije jaar dus niet afgewezen, zoals vandaag is vermeld. Wel hebben coöperatieleden bij hun uittreden in een aantal gevallen geld laten liggen. Dat komt doordat ze bij hun vertrek de verkeerde volgorde gehanteerd hebben. Ze zijn eerst weggegaan bij de coöperatie en hebben pas daarna een verzoek om een vertrekbonus ingediend bij DMF. Dat moet in juist de omgekeerde volgorde worden gedaan.

"De regels zijn duidelijk," zegt DMF-secretaris Gerard Krebbers. "Wie een vertrekbonus wil ontvangen, moet drie maanden van tevoren een verzoek indienen bij ons. Als dat is gedaan, kan de veehouder drie maanden daarna overstappen naar een andere afnemer. Is het anders, dan mogen we niet uitkeren.'

Veehouders die deze regels niet naleven, kunnen dus met een fikse tegenvaller te maken krijgen. Ze missen tienduizenden euro’s bonus. Als ze toetreden tot een andere coöperatie en zich daar moeten inkopen, kan het vertrek zelfs uitmonden in een tijdelijke schadepost, waar niet mee gerekend was. Want waar moet het toetreedgeld vandaan komen?

FrieslandCampina schiet overigens ook weinig op met leden die geen juist gebruik maken van de vertrekregeling. Het kan weliswaar de vertrekbonus in de zak houden, maar de hoeveelheid melk die het bedrijf beschikbaar moet houden voor gebruik door concurrenten, zoals Arla en Delta Milk wordt er niet kleiner door. De quota van de betreffende veehouders worden door DMF niet in mindering gebracht op de hoeveelheid van 1,2 miljard kilo.

De meeste vertrekkers zijn naar DeltaMilk gegaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Jalvingh. Bedankt voor de uitleg nu weet ik hoe de vork in de steel zit.

 • no-profile-image

  Betalen voor het ophalen van de melk;

  Volgens de regels eerst uittredegeld bij vertrek en vervolgens intredegeld bij de nieuwe boerderijmelkophaler/verweker.
  WAAROM?
  Als je vrij bent om te gaan ;waarom dan deze gekke cooperatieve :toetrde betalingen en uittrede betalingen?
  Dit is toch niet voor een koeboer met een doorsnede opleiding te bevatten!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een bureaucratisch verhaal lijkt me dat DMF, daar worden we onderhand behoorlijk ziek van in dit land.

 • no-profile-image

  Jan

  Han,

  een lid van RFC is verplicht alle geleverde melk aan RFC te leveren. Je kunt dus niet tegelijker tijd zelf of via een andere co-op melk vermarkten én lid zijn. Dit lijkt mij ook logisch. RFC heeft een afnameplicht, een lid een leverplicht. Anders stort de co-op snel in.

 • no-profile-image

  Han

  Jan ik bedoel dat de leden die door de NMa gedwongen moeten opstappen een co-op vormen en hun melk terug leveren aan RFC zo gaat ervoor de fabriek geen capaciteit verloren en ze voldoen aan de eis van de NMa minder melk via leden. RFC mag toch Vrij kopen op de spotmarkt om capaciteit te benutten? Of heb ik de uitspraak van NMa verkeerd begrepen? Als lid ben je nu toch van plan met of zonder bonus op te stappen en je aan te melden bij bv Lympf, zal ook niet werken. Maar even zo goed zal RFC aan de eis van de NMa moeten voldoen om niet in de problemen te geraken. Of heb ik het weer mis?

 • no-profile-image

  J.R. Jalvingh

  @Han, er hoeft geen enkel lid weg bij RFC. RFC dient enkel 1,2 miljard kg melk beschikbaar te hebben voor derden (voor de garantieprijs - 1%) en de leden die naar een andere fabriek willen krijgen 5 ct vertrekpremie mee. Dit werd geëist door de mededingingsautoriteiten naast ver verkoop van de fabrieken in Nijkerk (met het in licentie geven van het merk Friesche Vlag voor dagverse zuivel) en Bleskensgraaf en de verkoop van de merken Yogho Yogho en Choco Choco.

  Het is wel vreemd dat de melk van de leden die vertrekken niet van die 1,2 miljard afgetrokken mag worden.

 • no-profile-image

  Han

  Dat een lid bij vertrek geld meekrijgt lijkt me duidelijk, hij heeft toch geld in de onderneming zitten! Bij toe treden nieuwe onderneming (co-op) lijkt me inkopen in het vermogen alle sinds reeel. Ik heb me alleen afgevraagd wat er gebeurt als dat deel van de melk (leverantie), dat afgestoten moet worden van NMa een nieuwe co-op opzet met als doel melkt te vermarkten en blijft daarna gewoon leverancier van CFF.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.