Home

Achtergrond

Vertrekbonus weinig in trek bij veehouders

Leden van FrieslandCampina maken nauwelijks gebruik van de vertrekregeling die de coöperatie heeft moeten instellen na de fusie van de twee oorspronkelijke coöperatie.

Dit blijkt uit een bericht van de Dutch Milk Foundation (DMF). Dit is de stichting die namens de Europese Commissie toeziet dat FrieslandCampina zich houdt aan de gestelde fusievoorwaarden. Sinds de instelling van DMF hebben slecht 25 leden met in totaal 16 miljoen kilo melk gebruik gemaakt van de regeling. Zij zijn met een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo melk weggegaan bij de coöperatie. Het aantal vertrekkers had hoger kunnen zijn als FrieslandCampina niet vier verzoeken om te mogen weggaan had afgewezen. Waarom deze aanvragen zien afgewezen, kon gisteren niet duidelijk worden gemaakt.

De Europese Commissie bepaalde dat FrieslandCampina ook tien jaar lang jaarlijks 1,2 miljard kilo melk beschikbaar moet stellen aan concurrenten, of minder als boeren vertrokken. Door het vertrekt van de 25 boeren moet FrieslandCampina nog 1.184 miljoen kilo beschikbaar te stellen. Maar ook die hoeveelheid wordt nog lang niet gebruikt.

De enige bedrijven die melk gebruiken uit de plas die FrieslandCampina beschikbaar moet houden, zijn Arla in Nijkerk en Delta Milk/De Graafstroom in Bleskensgraaf. Precieze cijfers over hun afname worden niet verstrekt, maar helder is dat ook Arla minder melk van FrieslandCampina afneemt dan de fabriek in Nijkerk eerst gebruikte. Het heeft in het voorbije jaar ook melk van anderen afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.