Home

Achtergrond

Verlaging pootgoed na eerste keuring valt mee

De eerste keuring van percelen pootaardappelen is door de keuringsdienst NAK afgerond.

Het verlagingspercentage valt mee, het aantal afkeuringen neemt toe. Keurmeesters zien opnieuw vrij veel viruszieke planten, ook in de hogere klassen. Bacteriezieke planten laten zich ook meer en meer zien. "Door het warme weer wordt er nu best wat gevonden", geeft Ton Stolte, manager buitendienst van de NAK, aan. Hij merkt daarom op dat selecteren nodig blijft. "De telers zijn er nog niet, ze moeten echt de vinger aan de pols houden en virusbronnen verwijderen."

In vergelijking met vorig jaar valt het verlagingspercentage toch mee. "De gewassen zien er redelijk uit. Maar we moeten echt afwachten hoe het zich verder ontwikkelt. Er kan nog behoorlijk wat bijkomen." Bacterieziekte is meestal (58 procent) de oorzaak van een verlaging of afkeuring. Voorgaande jaren kwam dit meer voor. Ook het mozaïekvirus komt veel voor, maar minder dan in de afgelopen seizoenen.
Het percentage ’overig’ pakt hoger uit. Stolte legt uit dat dit te maken heeft met het koude voorjaar. "De stand is wat teruggetrokken. Hierdoor kom je bijvoorbeeld meer onderzeeërs tegen; knollen waar door de kou geen planten uit zijn gegroeid. Die worden soms teruggetrokken door de teler of door ons afgekeurd.:

In Drenthe en de Achterhoek is schade door droogte in percelen zichtbaar. In de rest van Nederland valt dit tot nu toe mee. De vaste commissie pootaardappelen van de NAK komt vandaag bijeen om te vergaderen over vaststelling van loofvernietigingsdata. Deze zijn direct op de website van de NAK te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.