Home

Achtergrond 1 reactie

Verkoop paddenstoelen boekt record

Supermarkten verkochten in 2009 voor 83 miljoen euro aan paddenstoelen.

Dat is een stijging van acht procent en een record voor Nederland. Ook verloor Nederland een belangrijke positie als doorvoerland van champignons. Dat blijkt uit een studie van het Productschap Tuinbouw. Zo groeiden de verkopen van Nederlandse supermakten ten opzichten van 2005 met eenderde naar €  7,72 per huishouden per jaar. Tachtig procent van de verkopen betrof witte champignons.

De stijging van de bestedingen door klanten is opvallend, omdat telers niet eerder zulke slechte prijzen zagen. Een klein deel van de verklaring zit in de verschuiving naar luxere soorten. Zo steeg de besteding voor kastanjechampignons met 15 procent, van paddenstoelenmixen werd zelfs 19 procent meer verkocht. Overigens eten consumenten niet meer paddenstoelen. Die hoeveelheid is al drie jaar gelijk.

Uit het rapport blijkt verder dat Nederlandse exporteurs de positie als doorvoerland zagen verzwakken. In 2009 voerde Nederland 27 miljoen kilo champignons in, tegen 47 miljoen kilo in 2005. Vooral de doorvoer van Duitse en Poolse champignons viel terug. Volgens het PT duidt dat erop dat Poolse exporteurs veel meer direct de Britse markt beleveren.

Nederland zag de positie op de belangrijkste markt, het Verenigd Koninkrijk, in 2009 verder onder druk komen. De leveringen daalden tien procent naar ruim 27.000 ton. De Poolse producenten wisten de aanvoer op te schroeven naar ruim 15.000 ton. Nederlandse exporteurs richten zich vooral op de markten Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Daar wordt circa 90 procent van de producten afgezet. Van die drie markten vertoont alleen Frankrijk een groei. Nederland is hofleverancier van België.

De prijsvechters Aldi en Lidl vormen in Nederland een belangrijk verkoopkanaal. Niet alleen hebben deze ketens de grootste aandelen in verkopen van conservenchampignons, ook groeit bij deze ketens de verkoop van verse champignons het hardst, blijkt uit het onderzoek.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Een nieuw leven voor de champion? Ja direct!! Helaas hierdoor zullen de Poolse pruductie kosten niet boven de onze uitstijgen, ik zie dan ook niet wat onze telers er op termijn beter van worden.
    Wil de championteler in zijn vak blijven zal hij moeten verkassen naar Polen of een ander goedkoop land.

Of registreer je om te kunnen reageren.