Home

Achtergrond 175 x bekeken

Verhagen vertrouwt op stabiele samenwerking

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vertrouwt erop dat een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV een politieke samenwerking oplevert die stabiel is.

Dat zei Verhagen gisteren over de geplande samenwerking met de VVD en de PVV. Hij zei dat het duidelijk is dat er verschillen van mening zijn tussen het CDA en de PVV als het gaat over de islam en over de godsdienstvrijheid. Daarom wordt ook gewerkt aan een minderheidskabinet, want CDA en PVV in één kabinet bleek niet mogelijk.

Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de onderhandelingen kunnen leiden tot een regeerakkoord dat recht doet aan de CDA-beginselen rond de vrijheid van godsdienst en van onderwijs. De partijen zullen "elkaars verschillen niet verdoezelen, maar accepteren'', aldus Verhagen.

Die zei verder dat hij in zijn eigen fractie brede steun had gekregen voor onderhandelingen over een minderheidskabinet. Een 'normaal' meerderheidskabinet formeren behoorde volgens de CDA-leider niet tot de mogelijkheden. Daarvoor waren volgens hem een aantal zekerheden nodig. "En er bestaan nou eenmaal verschillen van opvatting met de PVV.'' Daarom kwam er volgens hem een minderheidskabinet in beeld. "Ik ben ervan overtuigd geraakt dat wij een gedoogakkoord kunnen bereiken.''

Verhagen denkt dat hij de kritische CDA-achterban mee krijgt, verwijzend naar het akkoord dat hij wil sluiten en dat recht doet aan de CDA-beginselen. "Maar het hangt wel af van de onderhandelingen en die gaan we nu beginnen.'' Op de vraag of zijn achterban niet liever een middenkabinet (VVD, PvdA en CDA) zou willen hebben wees hij naar de PvdA. "Job Cohen blokkeert zo'n middenkabinet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.